Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Raziskava: Desetino prebivalcev centra Ljubljane moti turistični naval

Deli na:
Raziskava: Desetino prebivalcev centra Ljubljane moti turistični naval

Foto: Primož Lavre

Kljub določenim kritikam na račun s turisti preplavljene Ljubljane raziskava kaže, da le 10 odstotkov prebivalcev centra mesta ocenjuje, da je turistov preveč.

Kot je povedala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, z meščani vodijo dialog v smeri njihovega sodelovanja pri ustvarjanju turizma.

Kot je na Dnevih slovenskega turizma (DST), ki jih te dni gosti Kranjska Gora s Planico, povedala Stuškova, so v ljubljanskem vodstvu avgusta, torej na višku turistične sezone, med meščani izvedli anketo. Zanimal jih je namreč njihov odnos do turistov in turizma. Vzorec je bil reprezentativen, še posebej pa so vanj vključili prebivalce centra.

"Ljudje se zelo zavedajo, kaj turizem prinaša v mesto, več vidijo pozitivnih kot negativnih stvari," je zatrdila Stuškova. "Zgolj vsak 10. prebivalec centra je nezadovoljen s številom turistov v Ljubljani, torej meni, da jih je preveč. Na ravni celotnega mesta je delež še nižji," je pojasnila.



Slika torej ni tako črna, kot jo slikajo tudi mnogi mediji. Domačini na splošno ne menijo, da je turistov preveč ali da so moteči. "Je pa dejstvo, da je treba poslušati posamezne signale," je dejala Stuškova. V Ljubljani namreč že dolgo zagovarjajo stališče, da se morajo v mestu dobro počutiti njegovi prebivalci, saj bodo le tako zadovoljni tudi turisti.

V Turizmu Ljubljana pa ob tem delajo še korak naprej - zanima jih, kako bi želeli meščani soustvarjati turistično ponudbo. V naslednjem tednu bodo tako po besedah Stuškove gostili srečanje z meščani, še posebej so vabili tiste iz centra, na katerem jim bodo predstavili svoje delo in produkte ter jih povprašali, kje vidijo svojo vlogo.

"Ta dialog nam je zelo pomemben," je poudarila prva dama ljubljanskega turizma, ki je zagotovila, da bo dobrodošel vsakdo in da bodo skušali odgovoriti tudi na vprašanja, ki ne bodo povezana s turizmom.