Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razbitine strmoglavljenega letala bodo najverjetneje prepeljali v hangar na Brnik

Deli na:
Razbitine strmoglavljenega letala bodo najverjetneje prepeljali v hangar na Brnik

Foto: Bobo

Razbitine letala, ki je v četrtek dopoldne strmoglavilo v bližini Predmeje nad Ajdovščino, naj bi danes odpeljali s kraja nesreče. Kot so za STA povedali v službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, jih bodo s pomočjo Slovenske vojske najverjetneje prepeljali v hangar na Brniku.

V omenjeni službi so pojasnili, da je njihov glavni preiskovalec v četrtek takoj odšel na kraj nesreče, tam je tudi danes. Ker se je nesreča zgodila na naših tleh, je namreč v skladu z evropsko zakonodajo in uredbo za preiskavo pristojna Slovenija. So pa, ker so ponesrečeni nemški državljani, že stiku s pristojnim nemškim preiskovalnim uradom, s katerim bodo v preiskavi tudi sodelovali.

V prvi fazi preiskave zbirajo dokazni material in podatke, kot so na primer certifikati pilota, informacije o številu ur naleta, ki jih je opravil na tem letalu, informacije o vremenskih razmerah in podobno. Nato bo sledila analiza, pričakujejo pa, da bodo v desetih dneh imeli osnovne podatke, da bodo lahko objavili osnovno poročilo.

Ob tem pa poteka tudi kriminalistična preiskava.

Pri Ajdovščini, blizu regionalne ceste med naseljema Predmeja in Lokve, je v četrtek namreč strmoglavilo letalo ameriške registracije, ki je bilo na poti iz Benetk proti Leipzigu.

Vzrok nesreče uradno še ni znan, je pa pilot pred strmoglavljenjem kontroli zračnega prometa javil težave z zaledenitvijo. Kmalu za tem so prejeli še klic na pomoč, nato je letalo izginilo z radarjev.

Policija je že potrdila identiteto dveh od štirih potnikov. Gre za 73-letnika, ki je letalo pilotiral, in 38-letnega sopotnika. Vsi štirje pa naj bi bili moški in nemški državljani.