Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

UKC: Od februarja skušamo Rajku Kendi dopovedati, naj prevzame odgovornost

Deli na:
UKC: Od februarja skušamo Rajku Kendi dopovedati, naj prevzame odgovornost

Foto: Bobo

Strokovnemu direktorju Pediatrične klinike v Ljubljani Rajku Kendi so danes vročili razrešitev s položaja, a sam vztraja, da razrešitev še ni dokončna.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je podalo predlog za razrešitev strokovnega direktorja Pediatrične klinike Rajka Kende, saj ugotavlja, da njegova dodatna pojasnila niso zadovoljiva, je danes dejal generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač. Razlog za predlog razrešitve so sistemska neskladja na Pediatrični kliniki, je dejal.

"Želimo, da Kenda prevzame odgovornost," je Kopač povedal na današnji novinarski konferenci. Vodstvo UKC je skušalo dogovor s Kendo doseči na več pogovorih, vendar neuspešno, je poudaril. Kenda ima zdaj 15 dni časa, da se izreče glede predloga.

"Vse skupaj se nanaša na neustrezno koordiniranje dela na kliniki, kar je naloga strokovnega direktorja. Še zlasti koordiniranje ni bilo ustrezno v službi za kardiologijo," je dejala strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer. Po njenih besedah ni bilo vodje, ki bi koordiniral delo na oddelku, prav tako ni bilo nadzornih vizit in ne strokovnih skupnih sestankov. Ni bilo vodenja, ki bi omogočalo komunikacijo na profesionalni ravni med zaposlenimi, je opozorila.

Po njenih besedah je osnova dobrega dela v terciarni ustanovi ta, da strokovnjaki komunicirajo med seboj, da se pogovarjajo o težkih primerih in se dogovorijo za najboljšo vrsto zdravljenja.

Ko je bil za vodjo službe za kardiologijo imenovan Tomaž Podnar, se je komunikacija izboljšala, delo pa poteka bolj koordinirano, je dejala. Kopač je zagotovil, da Podnar ni pogojeval sprejetja novega delovnega mesta z razrešitvijo Kende.

Uroš Mazić, ki je bil kardiolog 14-letnega fanta, ki je umrl septembra lani, je po Kopačevih besedah dobil opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Zdaj dela na nefrološkem in ne več na kardiološkem oddelku klinike, je povedal. "Ne bo se vrnil na kardiologijo," je zagotovil.

Po besedah Pfeiferjeve je Mazić več bolnikov vodil pod neustrezno diagnozo, ki ni bila dokazana. Dve tožbi zaradi tega so oškodovani že vložili, od tega eno za 25.000 evrov. Od januarja so po njenih besedah odkrili 22 primerov. Za primer umrlega 14-letnika je Pfeiferjeva že vložila kazensko ovadbo zaradi malomarnega zdravljenja, za na novo odkrite primere pa bodo ustrezni postopki še sproženi, je napovedala.

Foto: Bobo

Kenda: Dela se mi huda moralna krivica


Kot je Kenda dejal za STA, so razlogi, ki sta jih na sestanku z njim navedla generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer, takšni kot pred tremi meseci, ko so ga želeli razrešiti prvič.

Kriv naj bi bil za delovne razmere v kliniki, ki so vodile do določenih zapletov. Kopač in Pfeiferjeva bosta podrobnosti pojasnila na novinarski konferenci ob 13. uri.

"Argumenti so takšni kot prvič, kar pomeni, da bom nanje tudi odgovoril podobno kot takrat," je Kenda dejal za STA.

Spomnil je, da tako ministrstvo za zdravje kot Zdravniška zbornica Slovenije navajata, da postopek v primeru smrti 14-letnega fanta septembra lani še ni končan. "V tem trenutku govoriti o kakršni koli krivdi ali odgovornosti je preuranjeno," je opozoril.

"Če pa govorimo o objektivni odgovornosti, je odgovornost Kopača in Pfeiferjeve vsaj tako velika kot moja," je dodal.

Prepričan je, da se mu dela huda moralna krivica. Še hujša krivica pa se po njegovih besedah dela lečečemu kardiologu umrlega fanta Urošu Maziću. "Ob tem, da postopek še ni končan, je Pfeiferjeva zahtevala, da ga vržem iz službe, česar seveda nisem naredil," je dejal. Glede na to je Maziću dala obvestilo pred izključitvijo in ga premestila na drug oddelek, je pojasnil Kenda.

"V svoje roke je vzela odločanje o krivdi in višini kazni," je poudaril.

V povezavi z anonimko, ki so jo objavili nekateri mediji in v kateri je Kendi očitano nepregledno poslovanje in sumljivo sodelovanje s podjetjem Marand, pa je menil, da bi jih moral UKC Ljubljana bolj zaščititi. "Trditve, da sem kolovodja korupcijske združbe na Pediatrični kliniki, so neupravičene. Kdorkoli pozna delo v kliničnem centru, ve, da ne morem kupiti niti nalivnega peresa," je dejal v povezavi z anonimko, ki je bila tudi podlaga za ovadbo proti njemu.