državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Putin danes v Sloveniji: kapelica, večerja in protesti

Deli na:
Putin danes v Sloveniji: kapelica, večerja in protesti

Foto: Getty Images

V Slovenijo danes prihaja ruski predsednik Vladimir Putin, ki se bo udeležil slovesnosti pri Ruski kapelici ter na Žalah odkril spomenik padlim ruskim in sovjetskim vojakom. Na Brdu pri Kranju se bo pogovarjal z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem, obisk pietetne narave pa bo sklenil z delovno večerjo s slovenskim političnim vrhom.

Ruski predsednik bo na brniško letališče prispel okoli 13. ure, uro zatem pa se bo udeležil tradicionalne slovesnosti pri Ruski kapelici v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je pri gradnji ceste čez Vršič leta 1916 zasul snežni plaz.

Pod Vršičem bo ob letošnji stoletnici še posebej slovesno. Častna govornika na slovesnosti, na kateri pričakujejo okoli 2500 ljudi, bosta poleg osrednjih govornikov Pahorja in Putina še župan Kranjske Gore Janez Hrovat in predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina.

Slovesnost bosta spremljala bogat kulturni program in katoliška maša s pravoslavno molitvijo.

Po slovesnosti pod Vršičem bo Putin na osrednjem ljubljanskem pokopališču odkril spomenik ruskim in sovjetskim vojakom, padlim v Sloveniji med prvo in drugo svetovno vojno.

Zatem se bo na Brdu pri Kranju pogovarjal z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem, obisk pa bo sklenil z delovno večerjo s slovenskim političnim vrhom.

Slovenska stran pred obiskom izpostavlja, da bo tretji Putinov obisk v Sloveniji dogodek pietetne narave, katerega sporočilnost je pomen miru in nujnosti dialoga za ohranjanje miru, a bo tudi priložnost za dialog. Ruska stran po drugi strani napoveduje, da gre za delovni obisk.

Na vseh prizoriščih, ki jih bo obiskal Putin, so predvideni najstrožji varnostni ukrepi. Dostop bo mogoč le z akreditacijami in po varnostnem pregledu. Na Gorenjskem in v Ljubljani bo zaradi občasnih zapor cest spričo obiska oviran promet.

Obisk ruskega predsednika je zaradi konflikta v Ukrajini sprožil neodobravanje med Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji, zato bodo dopoldne v bližini ruskega veleposlaništva v Ljubljani pripravili protest.