Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prva žrtev gripe v Sloveniji

Deli na:

Ženska, ki so jo od ponedeljka zaradi nove gripe zdravili na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je danes ob 12.30 umrla zaradi posledic nove gripe. Predstojnik infekcijske klinike Franc Sterle je dejal, da je pričakovati še več težkih primerov, tudi smrtnih.

Ženska, ki so jo od ponedeljka zaradi nove gripe zdravili na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je danes ob 12.30 umrla zaradi posledic nove gripe. Predstojnik infekcijske klinike Franc Sterle je dejal, da je pričakovati še več težkih primerov, tudi smrtnih.

Lečeči zdravnik umrle ženske Matjaž Jereb je na novinarski konferenci v UKC pojasnil, da se je stanje bolnice preko današnjega dne kljub intenzivnemu zdravljenju slabšalo. Vzrok smrti je bil po njegovih besedah zaplet osnovne bolezni ob dokazani okužbi z virusom nove gripe.

Strle je sicer dejal, da so ponoči sprejeli še tri bolnike s sumom na novo gripo, a ta sum še ni potrjen.

Vnovič je pojasnil, da so pri novi gripi najbolj ogroženi bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi, bolniki s prizadetostjo srca, oz. tisti, ki težko dihajo, in tisti, ki jim noge otekajo in so srčni bolniki. Ogroženi so tudi bolniki z metabolnimi boleznimi, najbolj pogosta je sladkorna bolezen, bolniki s kroničnimi jetrnimi boleznimi, s slabim delovanjem ledvic in ljudje, ki imajo nekatere nevrološke bolezni.

Na vprašanje, ali bo sedaj sledil večji naval bolnih k zdravniku, je odgovoril, da navodila ostajajo taka, kot pred prvim smrtnim primerom zaradi nove gripe. Smrtni primer v tem smislu zato po njegovih besedah ne spremeni ničesar in tudi ne bo edini.

Tisti bolniki, ki imajo blago bolezen ter tisti, ki nimajo osnovnih bolezni in imajo znake gripe, naj ostanejo v domači oskrbi. Bolniki, ki imajo osnovne bolezni in dobijo znake gripe, pa naj čim prej pokličejo svojega zdravnika in se posvetujejo. Nujno je treba do zdravnika takrat, ko pride do zapletov, denimo, ko bolnik težko diha ali ima motnje zavesti, opozarja predstojnik infekcijske klinike.

Obenem meni, da je sedaj pričakovati večje zanimanje za cepljenje proti novi gripi, pri čemer opozarja, da je tudi zanimanje za cepljenje proti sezonski gripi zelo majhno. Zanimanje za sezonsko gripo je po njegovih besedah takšno, kot običajno. Denimo v Španiji, Italiji in Nemčiji se proti sezonski gripi cepi od 20 do 30 odstotkov ljudi, kar je dva ali trikrat več kot pri nas.

Protivirusna zdravila so sicer po Strletovih besedah še vedno pomemben steber obravnave bolnikov. Glede na to, da je večina primerov bolezni blagih, se pri blagih oblikah bolezni protivirusnih zdravil ne uporablja. Pri vseh, ki majo gripo in so v skupini s povečanim tveganjem za zaplete, pa je, kot pravi, smiselno s protivirusnim zdravilom zdraviti tudi, če bolezen ni tako težka.

Bolnica, ki je danes umrla za posledicami nove gripe, je bila pretekli teden sprva sprejeta na običajen oddelek Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani, v manj kot 24 urah pa v petek premeščena na oddelek intenzivne terapije. Njen lečeči zdravnik Matjaž Jereb je že v ponedeljek pojasnil, da je bolnica neposredno življenjsko ogrožena.