stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Provokacija z rdečo zvezdo ni le neokusno, pač pa sprijeno dejanje!

Deli na:
Provokacija z rdečo zvezdo ni le neokusno, pač pa sprijeno dejanje!

Foto: Festival Ljubljana

Ravno v času, ko je Slovenija pred 26. leti krvavela pod tanki z rdečo zvezdo, bodo konec junija na Festivalu Ljubljana organizirali koncert v čast temu totalitarnemu simbolu.

Na Javnem zavodu Festival Ljubljana so se letos odločili za provokacijo ravno v dneh, ko je pred 26 leti komaj rojena neodvisna država Slovenija bila boj za obstanek zoper jugoarmado, katere tanki z rdečo zvezdo so uničevali po naši domovini.

Na dan 29. junija (sicer tretji dan osamosvojitvene vojne) organizirajo v sklopu poletnega Festivala Ljubljana koncert Svetlane Makarovič z gosti z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo. Slavili bodo krvavo komunistično revolucijo, pri čemer razglašajo rdeče zvezde za simbol upora in svobode.

Po koncu druge svetovne vojne so vojaki pod rdečo zvezdo na tisoče slovenskih vojnih ujetnikov in civilov »osvobodili« življenja, rdeča zvezda je bila simbol Titovega režima, pod katerim so bile ljudem v desetletjih po vojni sistematično kratene človekove pravice, mnogi so umrli v taboriščih.

Ravno rdeča zvezda je bila tudi simbol, pod katerim je vrh jugoarmade junija 1991 ukazal okupacijo Slovenije

Ravno rdeča zvezda je bila tudi simbol, pod katerim je vrh jugoarmade junija 1991 ukazal okupacijo Slovenije, od strelov pušk in oklepnikov vojakov pod rdečo zvezdo so umirali slovenski pripadniki Teritorialne obrambe in policisti pri obrambi domovine.

Organizirati koncert s slavljenjem tega simbola ravno v dneh, ko je Slovenija pred 26 leti krvavela, ni le neokusno, pač pa sprijeno dejanje. Glede Makarovičeve in njenega zagrenjenega sovraštva je škoda izgubljati besede, velja pa omeniti, da je umetniški vodja in direktor javnega zavoda Festival Ljubljana Darko Brlek, predsednica sveta zavoda pa Jadranka Dakić.

Slednja je nekdanja podžupanja Ljubljane in tesna sodelavka ljubljanskega župana Zorana Jankovića še iz časa, ko je vodil Mercator. MOL je tudi ustanoviteljica zavoda Festival Ljubljana, pri katerem pravijo, »naj rdeča zvezda sije v prihodnost sveta!« Tako kot v Severni Koreji, mar ne?