favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Proti arbitražnemu sporazumu

Deli na:

Če bo slovenska vlada podpisala arbitražni sporazum s Hrvaško in ga predložila v potrditev slovenskemu parlamentu, bomo glasovali proti, če bo sporazum takšen, kot se zdaj najavlja, je danes v Bruslju povedal vodja največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Ob tem je menil, da je referendum o tem "skoraj neizbežen".

Če bo slovenska vlada podpisala arbitražni sporazum s Hrvaško in ga predložila v potrditev slovenskemu parlamentu, bomo glasovali proti, če bo sporazum takšen, kot se zdaj najavlja, je danes v Bruslju povedal vodja največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Ob tem je menil, da je referendum o tem "skoraj neizbežen".

O možnosti interpelacije v primeru podpisa arbitražnega sporazuma je Janša dejal, da so tudi te opcije odprte, a da bodo verjetno počakali, da se "celotna zadeva razplete".

O morebitnem referendumu o arbitražnem sporazumu pa je menil, da je "skoraj neizbežen" in da ga pravzaprav najavlja sama vlada. "V vsakem primeru bo do referenduma prišlo in mislim, da je bolje, da pride do referenduma o arbitražnem sporazumu kot kasneje do referenduma o vstopu Hrvaške v EU, kar bi bil potem dejansko poraz za obe strani," je dejal.

Janša je povedal, da je danes na vrhu največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP) govoril s hrvaško premierko Jadranko Kosor, a da mu ta ni povedala nič takšnega, česar ne bi že prej v izjavi za javnost.

Sabor bo verjetno prihodnji teden obravnaval arbitražni sporazum in če bo Kosorjeva tam dobila zeleno luč za podpis, ga bo verjetno prihodnjo sredo tudi podpisala, je še povedal Janša, ki ocenjuje, da bo hrvaški sabor ta sporazum podprl, češ da bi bil izjemno nespameten, če ga ne bi.

"Hrvaška je sicer doslej pri teh pogajanjih že nekajkrat naredila strateške napake, so bili pa vedno dobri taktiki in tako gre verjetno za zdaj verjetno žal bolj za taktiko kot za strategijo, ki bi pripeljala do končne rešitve oziroma ki bi to končno rešitev obetala," je menil Janša.

Ob tem je opozoril, da se lahko zelo zaplete tudi na slovenski vladni strani, če bo hrvaška dejansko sprejela interpretativno izjavo, ki jo danes najavljajo in naj bi pomenila most do dvotretjinske večine v hrvaškem saboru.

S to izjavo naj bi namreč Hrvaška po njegovih besedah izključila vsako možnost, da je formulacijo v členu 3b, ki govori o stiku Slovenije z mednarodnimi vodami, možno razlagati na način, da je to stik slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi vodami, ker pravijo, da bi šlo to potem po hrvaškem morju, kar po Janševih besedah seveda ni res, ker "je to pač slovensko morje".

"Skratka, taka izjava lahko povzroči to, da tudi vladna koalicija na naši strani najbrž ne bi glasovala za tak sporazum," je poudaril Janša.

Vodja največje opozicijske stranke je komentiral tudi spremenjeno časovnico, ki je po njegovem mnenju slabša od tega, kar je predlagal evropski komisar za širitev Olli Rehn, torej da se vprašanje reši v roku enega leta.

Ta del drugega Rehnovega predloga je bil po Janševih besedah za Slovenijo "absolutno dober", prav tako pa je po njegovem dober za Hrvaško, češ da je "nemogoče pričakovati, da bo slovenski parlament odločal o vstopu Hrvaške v EU prej, preden bo to vprašanje rešeno, torej preden bo rezultat". "Torej daljši bo rok odločanja, dalj časa bo verjetno Hrvaška čakala na vstop v EU," je dejal.

Na vprašanje, ali je danes doživel kakšne pritiske iz EU zaradi nasprotovanja arbitražnemu sporazumu, ki bi ga na primer švedsko predsedstvo EU in Evropska komisija želela čim prej, je Janša odgovoril: "Nikakršne." Pojasnil je, da je danes srečal vse ključne ljudi iz EU in da nihče ni niti z besedo omenil Hrvaške.