milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prišel je dan, ki se ga je bal Erjavec

Deli na:
Prišel je dan, ki se ga je bal Erjavec

Karl Erjavec: "Nujno potrebno je, da se spoštuje odločba, tako na slovenski kot na hrvaški strani. To bo razrešilo vrsto problemov." - Foto: Bobo

Šef DeSUS Karl Erjavec je izjavil, da se boji današnjega dne, ko bo koaliciji predstavljena zdravstvena reforma.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo koalicijskim partnericam danes predvidoma predstavila predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter načrt skrajševanja čakalnih dob. To so težko pričakovani ukrepi, ureditev zdravstvenega sistema pa prva od prioritet, o katerih bo vlada sicer razpravljala na popoldanskem posvetu.

Ker tudi aktualno stanje v zdravstvu, zlasti vse daljše čakalne vrste, kliče po spremembah, koalicija ministrico priganja k ukrepom.

Nestrpno pričakujejo ključni zakon, to je zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki med drugim predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V koaliciji sicer poudarjajo, da le ta ukrep ne bo dovolj, pač pa bo treba najti tudi vir, s katerim bodo ta izpad nadomestili. To bodo najverjetneje storili z novo dajatvijo, ki pa povečuje solidarnost.


Zakon naj bi v skladu s prvotnimi načrti šel v javno razpravo že do 12. decembra lani, a je ministrica tedaj koaliciji predložila le izhodišča. Napovedala je, da bo zakon v javni razpravi do konca lanskega leta, čeprav je bil rok za to 16. januar. Tudi ta rok je sicer v ponedeljek potekel.

V koaliciji so tudi to pot skeptični. Prvak DeSUS Karl Erjavec je v torek dejal, da se boji dneva, ko jim bo predstavljena zdravstvena reforma. Koalicija se ni poenotila niti še o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je na mizi dalj časa.

Potem ko bo ministrica rešitve predstavila koaliciji, bo na vrsti še javnost, saj je ministrstvo za 11. uro sklicalo novinarsko konferenco s predstavitvijo omenjenega zakonskega predloga, na njej pa bodo spregovorili tudi o krajšanju čakalnih dob. V petek bo predlog zakona predstavljen še Ekonomsko socialnemu svetu.

Sicer pa bo vlada ob redni seji danes na delovnem posvetu razpravljala še o drugih prioritetah v letošnjem letu. To so med drugim povečanje zaposljivosti mladih in spodbujanje podjetništva, kreativnosti, inovativnosti in osamosvajanja med njimi, realizacija projekta drugi tir in izboljšanje druge prometne infrastrukture, krepitev delovanja pravne države ter uveljavljanje Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi.