klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Primorsko spet tolče burja

Deli na:
Primorsko spet tolče burja

Foto: Bobo

Močna burja tudi danes vztraja na Primorskem in povzroča preglavice zlasti na območju istrskih občin.

Zaradi podrtih dreves, poškodovanih električnih in telekomunikacijskih kablov so bile pristojne službe aktivne tudi ponoči. Koprsko pristanišče je trenutno priprto.

Veter, ki v sunkih dosega hitrost tudi do 140 kilometrov na uro, na Primorskem vztraja že drugi dan in je poleg cestnih zapor povzročil številne preglavice domačinom. Burja je spet podirala drevesa na širšem območju Kopra, ponekod je prišlo tudi do poškodovanja kablov in drogov elektro- in telekomunikacijskega omrežja. Razkrivalo je tudi strehe barak in garaž.

Varna pa niso bila niti parkirana osebna vozila. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je tako burja po polnoči v Ulici Sergeja Mašere v Kopru podrla drevo na parkirana vozila in štiri poškodovala. Koprski poklicni gasilci so z avto-dvigalom dvignili drevo, ga razžagali in odstranili s parkirišča.

Koprsko pristanišče, ki so ga za nekaj časa ob močnejši burji tudi zaprli, je trenutno priprto, so za STA pojasnili na upravi za pomorstvo. To pomeni, da se o vplutju ladij odločajo od primera do primera. Kot so pojasnili v dežurni službi, pa ta čas na pristanišču ni manipulacij tovora.

Po podatkih agencije za okolje bo danes in v noči na četrtek morje ob slovenski obali zaradi burje še močno vzvalovano. Najvišji valovi nekaj sto metrov od obale lahko dosežejo višino do tri metre in pri tem ogrozijo valovom izpostavljene dele obale. V četrtek čez dan se bo močno valovanje postopno umirjalo.


Na Severnem Primorskem po besedah poveljnika regijskega štaba civilne zaščite Sama Kosmača kakšnih večjih težav zaradi močne burje niso imeli. V torek popoldan so gasilci posredovali nekajkrat zaradi manjših odkrivanj streh in odstranjevanja podrtega drevja.

Močan sunek burje je v večernem času odkril del strehe na stavbi pošte sredi Nove Gorice. Veliki kosi pločevine so ob padcu na Kidričevo ulico poškodovali dva tamkaj parkirana avtomobila.

V nočnem času pa je močan sunek burje prevrnil manjši tovorni avtomobil v Ozeljanu. Poklicni gasilci so vozilo začasno pritrdili z vrvmi, da ne ogroža splošne varnosti, promet pa do nadaljnjega na tem odseku poteka izmenično enosmerno.

Zaradi močne burje prihaja tudi do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Brez električne energije je bilo zaradi treh podrtih drogov 90 odjemalcev na območju Gornje Branice, kjer so napako že uspeli odpraviti.

Pravkar so zabeležili izpad na območju Ozeljana in Šmihela, kjer je brez električne energije 40 odjemalcev. Izpad je tudi v Podnanosu, kjer je še deset odjemalcev brez električne energije. Imajo še nekaj manjših posameznih okvar na nizko napetostnem omrežju, ki jih sproti odpravljajo.

Po napovedih agencije za okolje bo do četrtka zjutraj na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro. V četrtek bo burja postopoma slabela, a bo do večera na izpostavljenih legah v sunkih še lahko presegala hitrost 100 kilometrov na uro. V noči na soboto bo burja ponehala.