stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Primer Ornig ostaja glavobol za policijo in ministrico

Deli na:
Primer Ornig ostaja glavobol za policijo in ministrico

Foto: Bobo

Ministrica Vesna Györkös Žnidar je po razkritju pomanjkljivosti v primeru Ornig naložila policiji dopolnitev internih aktov, ki urejajo način kriminalističnega pridobivanja informacij ter pripravo internega akta, ki bo jasneje določal pravila sodelovanja policije z občani, ki ji prostovoljno posredujejo operativne informacije, in nadzor nad tem.

Po razkritju poročila notranjega ministrstva v primeru Ornig so za STA na ministrstvu dodatno pojasnili, da je ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidarjeva na podlagi mnenja direktorata za policijo in druge varnostne naloge glede sodelovanja kriminalistov z virom policiji izdala usmeritve in obvezna navodila za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti v postopkih kriminalističnega pridobivanja informacij.

Ministrica zahteva tudi okrepitev usposabljanja policistov na področju zaznave kibernetske kriminalitete in tudi izvedbo ustreznih delovnopravnih postopkov zoper vse policiste, ki ravnajo v nasprotju s svojimi delovnimi dolžnostmi. Policija mora ministrici posredovati pisno poročilo o uresničevanju usmeritev do konca januarja.

Dejan Ornig je širši javnosti postal znan po tistem, ko je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra. Zaradi napada na informacijski sistem, ponarejanja listin in neupravičenega zvočnega snemanja ga je ljubljansko okrajno sodišče sicer maja na podlagi kaznovalnega naloga obsodilo na leto in tri mesece pogojne kazni, a se je obramba pritožila in, kot je za STA povedal odvetnik Janez Stušek, s tem sodbo po tem postopku razveljavila. Na razpis prve obravnave v rednem sodnem postopku pa še čakajo. Ornig, ki je deloval tudi kot informator policije, je sicer trdil, da je policijo na varnostni problem Tetre opozarjal več kot leto in pol, a varnostnih ranljivosti niso želeli odpraviti.



Orniga sicer lahko doletijo tudi dodatne obtožbe zaradi vdiranja v komunikacijsko zasebnost, glede česar pa po Stuškovih informacijah preiskava tožilstva še poteka.

Poročilo notranjega ministrstva, ki ga je v četrtek razkril portal Pod črto, pa je navedel vrsto pomanjkljivosti v delovanju policije v omenjenem primeru. Med drugim, da policija ni dovolj hitro ugotovila, da je Dejan Ornig informacije pridobival na nezakonit način, sodelovanja z njim pa tudi pet mesecev po tistem, ko so že vedeli, da je Ornig osumljen vdora v komunikacijski sistem Tetra, niso prekinili.

Sodelovanje z Ornigom je potekalo v nasprotju z internimi akti policije ter s stroko policijskega dela, ožje vodstvo policije ni bilo seznanjeno z Ornigovim delom, pristojni v centru za kriminalistično obveščevalno dejavnost v policiji pa niso dovolj dobro nadzirali dela Orniga, še navaja poročilo.

Na ministrstvu so pojasnili še, da preko direktorata, pristojnega za usmerjanje in nadzor policije, stalno opravljajo celovit, sistematičen in načrten nadzor nad policijo. V primeru ugotovljenih morebitnih nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti ministrica za notranje zadeve policiji izda usmeritve in obvezna navodila, s katerimi zahteva, da se napake ali pomanjkljivosti odpravijo. "Namen nadzora je ugotavljanje zakonitosti, strokovnosti ter spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin pri izvajanju policijskih pooblastil, opravljanju nalog policije ter izvajanja usmeritev ministra," so navedli.