Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prihajajo brutalno ledeni dnevi, v sredo tudi pod minus 15 stopinj Celzija

Deli na:
Prihajajo brutalno ledeni dnevi, v sredo tudi pod minus 15 stopinj Celzija

Foto: Bobo

Od nedelje bo Slovenijo zajelo zelo mrzlo vreme, ko bodo nekaj dni temperature tudi čez dan ostajale pod ničlo. K mrazu in občutku mraza bosta svoje dodala še novozapadli sneg in veter, zmrzovalo bo tudi na Obali.

Kot kaže zdaj, bo najhladneje v sredo s temperaturami tudi pod minus 15 stopinj Celzija. Podobno mrzlo je bilo nazadnje januarja lani.

Velik del Evrope bo prihodnje dni od severovzhoda preplavil zelo mrzel celinski zrak. Že včeraj je bilo nad Rusijo in še severneje zelo mrzlo in ta mrzel zrak bo v nedeljo preplavil naše kraje, je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Blaž Šter.

Ob tem prodoru hladnega zraka bo zapihalo, v nedeljo lahko severovzhodnik dosega tudi hitrosti do okoli 50 kilometrov na uro. Na jugu in jugovzhodu Slovenije lahko v nedeljo tudi rahlo naletava sneg. Temperature čez dan bodo okoli minus pet stopinj, ponekod na vzhodu lahko še hladneje. Na Primorskem se lahko burja v nedeljo ponovno okrepi do 120 kilometrov na uro, je opozoril Šter.

Podobno vreme bo v ponedeljek, ko bo še naprej vetrovno, z nočnimi temperaturami okoli minus 10 stopinj in čez dan okoli minus pet stopinj Celzija ali še hladneje. V torek bo bolj oblačno in s podobnimi temperaturami.


Najhladneje bo, kot kaže, v sredo, ko bo sicer veter pojenjal. Takrat bodo po zdajšnjih napovedih temperature zjutraj v notranjosti med minus 15 in minus 20 stopinj, v mraziščih tudi okoli minus 25 stopinj. Na Goriškem in ob morju bo med minus štiri in minus osem stopinj Celzija, kažejo napovedi Arsa. Zelo mrzlo vreme bo po zdajšnjih napovedih vremenoslovcev vztrajalo vse do četrtka.

Zaradi mraza bo ob rekah in jezerih nastajal led, zmrzovalo bo tudi na Obali. "Morje zagotovo ne, bodo pa tam temperature okoli ničle ali kakšno pod ničlo, tako da bo zmrzovalo," je povedal Šter in dodal, da bo zaradi burje tudi na Primorskem zelo hladno.

Razmeroma neobičajno je, da je takšna ohladitev tako pozno, pa tudi to, da letošnjo zimo takšne situacije še ni bilo, je glede napovedanega vremenskega dogajanja še dejal Šter. Prejšnji teden smo sicer v Sloveniji namerili nekaj nizkih temperatur, a je bila drugačna situacija, tokrat je hladna zračna masa bistveno hladnejša kot prejšnji teden, je pojasnil.

Podobno mrzlo je bilo v Sloveniji januarja 2017, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005. Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev v Sloveniji namreč kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta, to je zadnje dni februarja ali prve dni marca, nastopi nekajkrat na stoletje. Pogostejši, a še zdaleč ne vsako leto, je takšen mraz januarja ali v prvi polovici februarja, ki je povprečno najhladnejši del leta.

Najnižjo temperaturo v Sloveniji so sicer doslej uradno izmerili na Babnem polju, in sicer -34,5 stopinje Celzija. Do tam so se termometri spustili 15. in 16. februarja 1956 ter 13. januarja 1968. Gre sicer za rekord, zabeležen v državni mreži meteoroloških postaj. V sredogorskih mraziščih Julijskih Alp so bile namreč neuradno izmerjene še občutno nižje temperature; na Lepi Komni na primer -49 stopinj Celzija 9. januarja 2009, navaja spletna stran Arsa.