mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Na čelu nove stranke Za otroke po pričakovanju Primc, podpredsednica Zevnikova (FOTO)

Deli na:
Na čelu nove stranke Za otroke po pričakovanju Primc, podpredsednica Zevnikova (FOTO)

Foto: Bobo

Delegati ustanovnega kongresa stranke Glas za otroke in družine - Za otroke so za predsednika izvolili Aleša Primca, za podpredsednico pa Metko Zevnik, ki sta bila tudi edina kandidata.

Na tajnih volitvah so delegati z glasovalno pravico Primcu izrekli soglasno podporo. Izvolili so tudi izvršilni odbor, svet in druge organe stranke.

"Pripravljamo se na zmago. A naša zmaga ne bo zmaga na volitvah, ampak zmaga po volitvah, ko bomo spremenili Slovenijo na boljše," je v nagovoru po izvolitvi poudaril Primc. Po njegovih besedah je stranka Za otroke očitno potrebna, da izboljša stanje v državi: "Če bi bili drugi tega sposobni, bi to v vseh teh letih naredili."

Po besedah Primca so v novi stranki pripravljeni poslušati vse, ki imajo predloge za dobro Slovenije. "Mi zaenkrat računamo, da bomo dobili 100 odstotkov glasov, zato ker imamo program, za katerega smo prepričani, da je najboljši. Če bomo dobili manj, pa se bomo potem ukvarjali s tem, s kom lahko delamo koalicijo," je dejal.

Dodal je, da bodo naslednje parlamentarne volitve tudi referendum o novem družinskem zakoniku: "Če ne želimo, da bi sporne določbe zakonika veljale, bomo morali zmagati na volitvah." Glavno sporočilo, ki ga pošiljajo volivcem, pa je po Primčevih besedah: "Štirikrat več za Slovenijo - več spoštovanja mam in očetov, več otrok, višje plače in višje pokojnine."

Razprava na kongresu, ki je zasedal v Škofji Loki, je sicer pozvala k tradicionalnim vrednotam. Delegati so v nastopih izpostavili pomen družine ter se zavzeli za spoštovanje materinstva in očetovstva, kulture, dela in krščanstva. Stranko Za otroke vidijo kot "družinsko stranko z vizijo".

Na kongresu je overjene izjave o ustanovitvi stranke podpisalo več kot 120 ustanovnih članov. Sprva so za krajše ime stranke predlagali Glas, nato pa so podprli ime Za otroke. "S protidružinsko politiko je treba prenehati, dosti je bilo tega," je ob ustanovitvi poudarila Zevnikova.

Po njenih besedah bodo naslednje parlamentarne volitve "referendum za normalno Slovenijo". Glede morebitnih predčasnih volitev, ki se omenjajo v zadnjih tednih, pa je dejala, da velja pustiti času čas: "Ko pride čas, mi smo pripravljeni."

O morebitni vložitvi referendumske pobude glede novega družinskega zakonika je Zevnikova dejala, da bodo referendum volitve, ki bodo glas za družino, otroke, mladino in domovino. "V zakoniku je opredelitev družine spremenjena, torej ni prava. Zakonik le enkrat v 350 členih omeni razširjeno družino treh generacij, kar je nerazumljivo."

V programski deklaraciji, ki jo je sprejel kongres, so izpostavili, da zdravstveni in pokojninski sistem ter kultura lahko preživijo samo ob bistveno večji rodnosti, kot jo imamo zdaj. Vsi delavci morajo za delo dobiti pošteno plačilo, ki zadostuje najmanj za dostojno življenje, so poudarili.

V gospodarstvu, poklicnem in visokem šolstvu je treba po mnenju Primca zagotoviti razmere, da se bodo mladi lahko zaposlili v Sloveniji. Dodal je, da si bodo prizadevali za pravično pravosodje, predlagajo pa tudi ponovno uvedbo obveznega samoobrambnega usposabljanja za fante.

Stranka Glas za otroke in družine - Za otroke je sicer nastala iz istoimenskega gibanja, ki je pot začelo kot koalicija Za otroke gre. Gibanje je postalo prepoznavno predvsem po prizadevanjih na področju družinske politike.

Zato ni naključje, da je nova stranka vstopila v politični prostor na materinski dan. Temu pritrjuje tudi sprejeta programska deklaracija. Pred začetkom kongresa so se delegati zbrali pri maši, zasedanje pa se je začelo s podelitvijo nagrade Bela vrtnica Angelci Likovič.

Foto: Igor Kršinar


Začelo se je ob devetih z mašo v cerkvi sv. Jurija, uro pozneje so svečano podelili vrtnico Angelci Likovič za zavzemanje za pravice nerojenih otrok.

Mandat predsednika stranke naj bi bil omejen na dvakratno izvolitev, torej se bo Primc poslovil najpozneje po osmih letih. Kot je povedal, bodo v statutu zapisali, da bodo pred vsako sejo organov stranke na vseh ravneh molili, prav tako tudi po koncu vsake seje. V prostorih stranke bodo križ in dva zavetnika: Sveta družina in Janez Pavel II. »Takšen je bil naš način delovanja tudi v zadnjih sedmih letih, najprej kot civilne iniciative, nato Koalicije za otroke gre in zdaj kot Gibanja za otroke in družine. Duhovnost je sestavni del življenja, molitev pa je orožje proti sebičnosti,« pojasnjuje Primc.

Foto: Bobo

Program stranke naj bi postala Deklaracija upanja, ki jo je gibanje predstavilo maja lani, ko je tudi napovedalo preoblikovanje v stranko. Osrednja nit programa je vrnitev h krščanskim koreninam, ki temeljijo na spoštovanju življenja, materinstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva. Poudarjajo, da je Bog en sam in da so največja nevarnost družbene in politične moči ter oblasti, da ljudje, ki opravljajo funkcije, mislijo, da so bogovi in da lahko delajo, kar hočejo. Čeprav ima stranka Glas za otroke in družine kratico GOD (angleško Bog), bo njeno skrajšano ime Za otroke.

Foto: Bobo

V programski deklaraciji so tudi zapisali, da nasprotujejo splavu: »Slovenija naj bo država veselja do življenja, v kateri bo uveljavljena pravica do življenja vsakega nerojenega otroka. Splav povzroča žrtve. /…/ Zavzemamo se za to, da se sporni izraz zarodek oz. plod nadomesti z besedo nerojeni otrok. Zavračamo abortivni mobing nad nosečnicami. Uvede naj se svetovanje materam o različnih vrstah pomoči države ob rojstvu otroka.«

Foto: Bobo

Poleg tega so zapisali, da »država ne sme siliti državljanov v financiranje etično spornih storitev (splav, kontracepcija, spremembe spola, oploditev v epruveti itd.), prav tako zavračajo evtanazijo in samomor s pomočjo. Zakonskim parom, ki ne morejo imeti otrok, bi namesto biomedicinske pomoči zagotovili prednostno pravico pri posvojitvi otrok. Istospolni pari ne bi mogli posvojiti otrok, zato bi v ustavo zapisali, da je zakonska zveza izključno skupnost enega moža in žene ter prepovedali trgovino z materinstvom.

Prizadevajo si za več rojstev otrok, saj lahko le tako zagotovimo socialno državo, vzdržnost pokojninskega sistema in narodno preživetje. Družinam z več otroki bi zagotovili ustrezne materialne razmere, uvedli bi ustrezne podpore za študentke matere, olajšave za delodajalce, ki zaposlujejo matere, skrajšani delovni čas za mlade starše, za stanovanja bi plačevali znižane najemnine. Zaradi smrti staršev bi pravico do posvojitve in skrbništva dobili stari starši.

Foto: Bobo

Poleg tega predlagajo, da bi volilno pravico dobili tudi otroci: »Starši otroka do 14. leta naj v njegovem imenu oddajo svoj glas. Od dopolnjenega 14. leta do pridobitve volilne pravice pa naj ga oddajo starši mladostnika ob njegovi prisotnosti.«

V nedeljo bi bile trgovine zaprte, državna podjetja, ki so infrastrukturno in narodnogospodarsko pomembna, bi ostala v državni lasti. Prepovedali bi poveličevanje totalitarnih simbolov (poimenovanje krajev, ulic, spomenikov, šol), država bi se morala kristjanom in drugim verujočim opravičiti za medvojno in povojno nasilje, poniževanje, trpljenje in diskriminacijo v šolah in na delovnih mestih, ti zločini ne bi smeli zastarati.

Predlagajo tudi obvezno samoobrambno usposabljanje za fante in prostovoljno za dekleta. V skrbi zaradi vdora arabizacije in šeriatizacije v Slovenijo in Evropo bi morali zagotoviti civilizacijski položaj žensk in zavarovati njihovo varnost, pri sprejemanju beguncev pa bi morale imeti prednost krščanske družine. Stranka bo po programu zelo podobna stranki Zakon in pravičnost Jarosława Kaczyńskega, ki trenutno vlada na Poljskem, le da ima za to v Sloveniji precej manjše možnosti.