Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Priča: Oče koroških dečkov se je znašal nad umorjeno Lidijo

Deli na:
Priča: Oče koroških dečkov se je znašal nad umorjeno Lidijo

Bajde naj bi decembra 2015 svojo partnerko ubil med prepirom. - Foto: STA

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo ponovno sojenje Velenjčanu Romeu Bajdetu, znamu kot očetku koroških dečkov, za umor partnerke decembra 2015.

Sodnik Zoran Lenovšek je zaslišal sodelavko umorjene partnerke Lidije Škratek. Dejala je, da je Bajde pretepal svojo partnerko in da se ga je ta zelo bala, saj je bil zelo ljubosumen.

Oškodovanka je priči enkrat zaupala, da bi rada zapustila Bajdeta, a ji je ta zagrozil, da jo bo našel in ubil. Sodnik je po zaslišanju priče sojenje nadaljeval z branjem poročil velenjskega centra za socialno delo.


Na prvem sojenju je tožilstvo za Bajdeta zahtevalo 25 let zaporne kazni, a ga je sodnik Lenovšek na presenečenje mnogih spoznal krivega "le" uboja in mu prisodil 13-letno zaporno kazen. Višje sodišče je sodbo poleti razveljavilo zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka, med drugim zaradi izključevanja javnosti s sojenja in zmotne ter nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. Predvsem pa zato, ker sodišče ni dovolj presojalo o motivu za tragedijo. Ob razveljavitvi obsodbe je celjsko višje sodišče sledilo pritožbi tožilke, da je dosojena kazen prenizka.

Ponovljeno sojenje se je na celjskem okrožnem sodišču začelo 25. septembra. Na obravnavi je Bajde ponovno podal zagovor in tudi tokrat zatrdil, da partnerke ni umoril iz ljubosumja, kot mu to očita obtožnica. Poudaril je tudi, da umor obžaluje in da partnerko pogreša. Bajde je po zagovoru zaradi močne terapije zaspal. Na obravnavi 2. oktobra pa je Bajde senatu pojasnil še določene podrobnosti o odnosu z umorjeno partnerko.

Bajde naj bi decembra 2015 Škratkovo ubil med prepirom, nato pa jo z vozilom odpeljal do dežurne ambulante velenjskega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje.