Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri premierju Cerarju o aktivnostih v zvezi z arbitražo

Deli na:
Pri premierju Cerarju o aktivnostih v zvezi z arbitražo

Miro Cerar in Andrej Plenković - Foto: STA

Koordinacijska skupina za implementacijo arbitražne razsodbe je danes na delovnem sestanku pri premierju Miru Cerarju razpravljala o aktivnostih v zvezi z arbitražo. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je po sestanku poudarila, da je pri uresničevanju arbitražne odločbe izjemno pomembno, da vsi akterji delujejo enotno in usklajeno.

Kozlovičeva je na novinarski konferenci spomnila, da je bil v parlamentu zaključen zakonodajni postopek za štiri implementacijske zakone, kar pomeni, da je vlada na zakonodajni ravni pripravila vse potrebno za uveljavitev arbitražne razsodbe, in sicer tisti del, ki ga lahko stori sama brez Hrvaške.

Napovedala je, da bodo pristojna ministrstva do božiča pripravila tudi štiri potrebne podzakonske akte, ki se nanašajo na evidentiranje državne meje kot tudi na področje ribištva. Hkrati potekajo redna medresorska in operativna usklajevanja, v pripravi pa je tudi paket zakonodaje, ki jo bo treba prilagoditi po evidentiranju državne meje, je pojasnila.

Kozlovičeva je tudi napovedala, da bodo predstavniki vlade naslednji teden obiskali prebivalce in ribiče ob državni meji, ki jim bodo razložili, kako naj uresničujejo pravice, določene v zakonodaji.

Generalna sekretarka je še dejala, da ves čas poteka komunikacija z Evropsko komisijo in drugimi evropskimi institucijami, ni pa še znano, kdaj bo Slovenijo in Hrvaško obiskal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki ga je predsednik komisije Jean-Claude Juncker konec novembra zadolžil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe.

Prav tako poteka komunikacijo s Hrvaško na različnih ravneh, je povedala Kozlovičeva in dodala, da je predsednik vlade jasno povedal, da se lahko s hrvaško stranjo uradno pogovarjamo samo o implementaciji arbitražne odločbe. "Do uradnega srečanja (s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem) bo prišlo, ko bo vprašanje na obeh straneh razčiščeno," je pojasnila.

Kozlovičeva je še poudarila, da je pri uresničevanju arbitražne razsodbe izjemno pomembno, da smo vsi enotni, usklajeni in odgovorni ter da stremimo k temu, da uresničimo svoje nacionalne interese.

Na novinarsko vprašanje o srečanju prvaka SDS Janeza Janše s hrvaškim premierjem Plenkovićem v Zagrebu je Kozlovičeva dejala, da je dialog pomemben, je pa treba pri tem zasledovati nacionalne interese. "Da torej vemo, kaj je nacionalni interes države, tako da to pričakujemo od vseh akterjev v naši državi," je poudarila.

Zunanji minister Karl Erjavec je glede srečanja Janša-Plenković dejal, da je šlo za strankarski dogodek, saj sta SDS in HDZ v isti stranki - Evropski ljudski stranki. "To razumem kot strankarski dogodek in se mi zdi povsem normalno, da sta se pogovarjala tudi o arbitraži in verjetno še o kakšnih drugih zadevah," je pokomentiral.

Erjavec je še dejal, da se na zunanjem ministrstvu intenzivno pripravljajo na tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, vendar ni želel govoriti o podrobnostih. Kot je pojasnil, v skladu z napotilom vlade izvajajo določene aktivnosti.

Ponovil je tudi svoje znano stališče, da če bi implementirali arbitražno odločbo na morju, kjer je meja povsem jasna, bi bil razplet celotne zadeve drugačen, kot je v tem trenutku.

Janšev obisk je na novinarski konferenci, sicer namenjeni uresničitvi odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol, na kratko komentirala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. Kot je dejala, je bila na obisk v Zagreb, ki je bil obisk ustanove Konrada Adenauerja, povabljena tudi sama, vendar se ga ni mogla udeležiti. HDZ spada v okvir Evropske ljudske stranke, "zato pač razumem, da so o tej temi potekali tudi pogovori" med Janšo in Plenkovićem, je dejala.

Sama je sicer prepričana, da pogovori s Hrvaško glede uresničitve odločbe arbitražnega sodišča morajo potekati. "Tam, kjer je meja nesporno določena, to je na morju, se naj začne odločba uresničevati, v posameznih konkretnih primerih pri meji na kopnem, kjer gre za to, ali bo šla meja po nekem dvorišču ali kje drugje, pa se je pametno in tudi nujno pogovarjati," je dejala.