Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri Podbrezjah v nesreči umrl kolesar

Deli na:
Pri Podbrezjah v nesreči umrl kolesar

Foto: arhiv Reporterja

Policija išče priče, ki so se pred nesrečo na cesti Podbrezje-Zvirče srečale s kolesarjem.

Policisti še preiskujejo prometno nesrečo, ki se je v soboto okoli 18.30 zgodila na cesti od Podbrezij proti Zvirčam in v kateri je umrl kolesar. Ob tem iščejo priče, ki so se pred nesrečo na tej cesti srečale s tem kolesarjem. Policija prosi vse, ki imajo informacije, naj jih sporočijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Kot so danes sporočili iz Policijske uprave (PU) Kranj, sta voznik osebnega avtomobila in kolesar vozila v isti smeri iz Podbrezij proti Zvirčam, ko je pred naseljem Zvirče voznik avtomobila na desni strani vozišča okoli 18.30 trčil v kolesarja. Kolesar je zaradi hudih poškodb na kraju nesreče umrl, cesta pa je bila nato zaprta do 23. ure.

Okoliščine kažejo na krivdo voznika avtomobila za nesrečo, postopek pa prometni policisti še vodijo. To je druga letošnja žrtev prometnih nesreč na gorenjskih cestah, navajajo na PU Kranj.

Ob tem glede na že aktualne vožnje s kolesi pozivajo k varni souporabi prometnih površin in poudarjajo, da za vse udeležence v prometu veljajo isti predpisi glede vožnje po cestah.



Za voznike to pomeni, da naj vozijo s hitrostjo, prilagojeno razmeram na cestah, na ustrezni varnostni razdalji, kolesarjem pa naj se približujejo z zmanjšano hitrostjo. Prehitevajo naj jih previdno in na zadostni bočni razdalji, vendar nikoli v trenutku, ko iz nasprotne smeri prihaja vozilo, v ovinkih ter na ozkih in poškodovanih delih cest. Zelo naj pazijo predvsem v zmanjšani vidljivosti in ponoči, ko so kolesarji manj vidni.

Kolesarji pa naj v pravi smeri vožnje vozijo čim bližje desnemu robu vozišča, pravilno označeni in osvetljeni, uporabljajo naj svetla oblačila in zaščitno čelado. Voznik kolesa mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti na sprednji strani prižgan žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Če kolesarji vozijo v skupini, naj se peljejo en za drugim in na ustrezni varnostni razdalji. Če je skupina kolesarjev večja, naj se skupina razdeli na več manjših, med njimi pa naj bo dovolj prostora, da jih bodo lahko ostali udeleženci varno prehitevali. Vožnja eden ob drugem je prepovedana. Kjer je kolesarka steza, jo morajo kolesarji uporabljati.

Kranjski policisti navajajo še, da so kolesarji v cestnem prometu sicer največkrat žrtve prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola in po nepravilni strani.