Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri Cerarju danes o DUTB: bo Simoneti preživel ali bo Erjavec jezen?

Deli na:
Pri Cerarju danes o DUTB: bo Simoneti preživel ali bo Erjavec jezen?

Foto: Bobo

Vlada bo danes obravnavala poročilo ministrstva za finance o ravnanju upravnega odbora DUTB pri določanju plačil zaposlenim v DUTB in družbah v njeni lasti. Medtem ko koalicijska DeSUS zahteva odhod predsednika upravnega odbora DUTB, ministrstvo ob pojasnilih DUTB pravi, da do neskladij s predpisi ni prišlo.

Da bi vlada danes sprejemala kakšne sklepe v zvezi z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ni pričakovati. Pred sprejetjem dokončnih stališč se bo namreč z dejstvi in okoliščinami v zvezi z nedavnimi dogodki na DUTB seznanila na skupščini slabe banke, na katero bodo vabljeni tudi člani njenega upravnega odbora. Predsednik vlade Miro Cerar je sklenil skupščino DUTB sklicati najkasneje prihodnji teden.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Miranda Groff Ferjančič je v ponedeljek na seji komisije DZ za nadzor javnih financ povedala, da so ob domnevah o nepravilnostih glede izplačil Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) pozvali k pojasnilom.

"DUTB je na vse navedbe odgovorila - iz pojasnil izhaja, da dejansko, v praksi, do neskladij s predpisi ni prišlo," je dejala.

Medtem ko vlada določa politiko prejemkov vodilnih v DUTB, pa prejemke ostalih zaposlenih določa upravni odbor in tako vlada kot skupščina ali ministrstvo za finance nanje nimata vpliva. Lahko dajeta samo splošne usmeritve ter spremljata smotrnost in racionalnost poslovnih odločitev vodstva DUTB, je dejala Groff Ferjančičeva.

Ministrstvo je tako že pripravilo splošno usmeritev, ki bo vodilo DUTB pri določanju izplačil osebam v družbah, v katerih ima DUTB lastniški delež ali druge vzvode odločanja. "Ministrstvo za finance pričakuje, da DUTB tudi s plačno politiko oseb, ki niso člani upravnega odbora, upošteva veljavno zakonodajo," je dejala državna sekretarka.

Odziv ministrstva sledi objavi posnetkov nekaterih sej upravnega odbora DUTB, ki so jih iz anonimnega vira pridobili na portalu Pod črto. Ti med drugim kažejo na izogibanje določilom t. i. Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih.

Posnetki nekaterih sej upravnega odbora DUTB razkrivajo, da je DUTB še pod vodstvom Larsa Nyberga in Torbjörna Manssona vsaj v dveh primerih ta zakon obšla oz. je dovolila podjetju, v katerem je solastnik, da njegova določila obide. Poleg tega pa je sedanji predsednik upravnega odbora Marko Simoneti na enem od sestankov predlagal tudi nov obvod zakona - menedžerje bi tako zaposlil v DUTB in jim dali 20.000 evrov plačila na mesec, obenem pa bi dalo podjetje v lasti DUTB takšnemu menedžerju še pogodbo, vredno 10.000 evrov. Kot je Simoneti dejal komisiji DZ, je upravni odbor njegove predloge zavrnil, a ne zaradi nezakonitosti, ampak zaradi percepcije v javnosti.

Simoneti je tudi dejal, da če upravni odbor nima več zaupanja vlade kot skupščine, svojega dela ne želijo več opravljati.

Po objavi posnetkov je Simonetija k odstopu pozval predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec. Če Simoneti ne bo odstopil, je napovedal Erjavec, bodo razrešitev predlagali ministri iz vrst DeSUS.

Cerar je minulo soboto povedal, da se bo zavzel za to, da vlada o tej zadevi "odgovorno, pa tudi zelo strogo odloča, če bo treba, ampak ne na ta način, da si nekdo nabira politične točke".