Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prevem trgovin

Deli na:

Podpis pisma o nameri, na podlagi katerega bo Mercator odkupil vse trgovine Merkurja, je naletel na pozitivne odzive in pričakovanje sinergijskih učinkov. S tem bo nastalo podjetje s štirimi milijardami evrov prihodkov, to pa je resen igralec tudi v evropskem prostoru, je med drugimi ocenil nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

Podpis pisma o nameri, na podlagi katerega bo Mercator odkupil vse trgovine Merkurja, je naletel na pozitivne odzive in pričakovanje sinergijskih učinkov. S tem bo nastalo podjetje s štirimi milijardami evrov prihodkov, to pa je resen igralec tudi v evropskem prostoru, je med drugimi ocenil nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

Ljubljanski župan Janković povezavo Mercatorja in Merkurja podpira, saj bo po njegovi oceni na trgovinskem delu prinesla veliko sinergij. O povezovanju obeh trgovskih družb so razmišljali že v času, ko je sam predsedoval upravi Mercatorja, a čas za takšno združitev takrat še ni dozorel. Ob tem je za STA ocenil, da bo Urad RS za varstvo konkurence dovolil koncentracijo, saj je konkurenca na trgu tehničnih trgovin in trgovin "vse za dom" velika.

Urad za varstvo konkurence sicer še ni prejel vloge priglasitve koncentracije. Direktor urada Jani Soršak je z namero o Mercatorjevem nakupu Merkurjevih trgovin zaenkrat seznanjen le iz medijev, povedal pa je, da lahko urad v primeru, da bo ugotovil neskladnost s pravili konkurence, Mercatorju naloži ukrepe, s katerimi bo morala biti zagotovljena skladnost oz. koncentracijo prepove.

Napovedani prevzem dela Merkurja s strani Mercatorja bo treba temeljito presojati z vidika varovanja konkurence, saj gre za precej veliko koncentracijo tržne moči, je opozoril minister za gospodarstvo Matej Lahovnik ter dodal, da je takšen postopek Urada RS za varstvo konkurence običajno zelo temeljit in temu primerno zahteva določen čas.

Šele na podlagi ugotovitev skladnosti ali neskladnosti morebitne koncentracije s pravili konkurence bo mogoče presojati, ali je ta smiselna in dovoljena, je ob tem dejal Lahovnik, ki sicer pričakuje, da bo vodstvo Merkurja zaradi finančno nevzdržnega menedžerskega odkupa tudi v primeru, da urad za varstvo konkurence ne bi soglašal s koncentracijo, poskušali najti kakšnega drugega kupca.

Napovedana prodaja večjega dela Merkurja Lahovnika sicer ni presenetila. Razloge za prodajo je potrebno po njegovem mnenju iskati predvsem v tem, da menedžerski odkup tako, kot je bil zastavljen, ni mogel biti finančno vzdržen. Svetovna recesija in še posebej domača recesija v gradbeništvu pa je le pospešila proces, ki bi se tudi sicer verjetno slej kot prej zgodil, je pojasnil.

V Pivovarni Laško, ki ima v lasti 8,43 odstotka delnic Mercatorja, so napovedano prodajo pozdravili, saj pričakujejo, da bo tako Mercatorju in Merkurju kot njunim lastnikom omogočila nadaljnji razvoj in prinesla pozitivne finančne učinke. Tudi prvi mož Petrola in predsednik Združenja Manager Aleksander Svetelšek je nakup ocenil kot dober. Kot je povedal ob robu skupščine Petrola, gre med družbama za veliko sinergijo.

Nekoliko bolj zadržani pa so v Savi, kjer verjamejo, da bo prodaja dela dejavnosti Merkurja Mercatorju po ustrezni ceni težak korak za vodstvo družbe. Vendar pa jo pozdravljajo kot eno od možnih poti za konsolidacijo poslovanja in reševanje likvidnostnih težav, v katerih se je ob nastopu krize in s tem težjem dostopu do kreditov znašel Merkur.

Od predstavnikov Merfina je vodstvo Save že zahtevalo pojasnilo, kako se bo prodaja odražala na poravnavanju medsebojnih obveznosti, o čemer bomo po prejemu informacij obvestili tudi zainteresirano javnost. "Ugibanja o morebitnem 100-milijonskem odpisu vrednosti Savine naložbe v Merkur so zgolj špekulacije," so ob tem poudarili v Savi.

Družba Merfin, v kateri so managerji Merkurja, in Mercator sta v sredo podpisala pismo o nameri, na podlagi katerega naj bi Mercator odkupil vse trgovine Merkurja. Pismo predvideva izločitev divizije Merkur iz dosedanje skupine Merkur, njen lastnik pa bi postal Mercator.

Mercator bi v primeru prevzema ohranil blagovno znamko Merkur ter pod njenim okriljem zaokrožil celotno tehnično trgovino Merkurja in Mercatorja. V skupino Mercator bi se vključila samo divizija Merkur, trgovine Merkur, ob ustreznem prestrukturiranju celotne skupine Merkur, so pojasnili v Merkurju.