andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preteklost se na RTV vrača kot velika farsa

Deli na:

Na javno RTV SLO kot duh preteklosti trdih sedemdesetih let vračajo preverjeni kadri – po Janezu Kocijančiču Jernej Pikalo in Lenart Šetinc. Z njimi pa trdorokci znamenitega komunističnega enoumja, ki jim ljudje kot Marko Filli pač služijo zgolj zaradi lastnih interesov.

Na javno RTV SLO kot duh preteklosti trdih sedemdesetih let vračajo preverjeni kadri – po Janezu Kocijančiču Jernej Pikalo in Lenart Šetinc. Z njimi pa trdorokci znamenitega komunističnega enoumja, ki jim ljudje kot Marko Filli pač služijo zgolj zaradi lastnih interesov.

Kot vse kaže, novi generalni direktor Marko Filli ni bil zakonito izvoljen, več kot očitno pa je prišlo do pravniške »telovadbe«, ki v slabo luč postavlja tudi celotno pravno službo RTV SLO.

Po več zapletih (eden od kandidatov se je namreč pritožil, zaradi česar je bila izdana začasna odredba, ki je programskemu svetu preprečevala nadaljevanje postopka izbire generalnega direktorja) se je programski svet vendarle odločil, da glasovanje izpelje. Na sami seji je bilo prisotnih 22 članov programskega sveta od 29-ih. Za Marka Fillija je glasovalo 14 programskih svetnikov, predsednik programskega sveta  Jernej Pikalo pa je razglasil, da je bil kandidat izvoljen in je, ko so se pojavili dvomi v zakonitost imenovanja, sejo zelo hitro zaključil.

Zakaj naj bi bilo imenovanje M. Fillija nezakonito? Pravna služba zavoda RTV se je pri tem oprla in sklicevala na 16. Člen Zakona o RTV, ki govori o pristojnostih programskega sveta in v nekaterih točkah tudi opredeljuje, s kakšnim številom glasov je mogoče o čem glasovati. Vendar pa ta člen ne govori o načinu imenovanja generalnega direktorja, 29. Člena Zakona o RTV pa v tretji alineji prve točke piše naslednje: da se pogoji za imenovanje in razrešitev generalnega direktorja posebej določijo v Statutu RTV SLO. In kaj pravi statut? Med drugim v 45. Členu vsebuje bistveno določilo, ki pravi, da je za generalnega direktorja izvoljen tisti kandidat, ki dobi večino glasov vseh članov programskega sveta. In kolikšno je to število – natanko petnajst (15!), kar seveda pomeni, da kandidat Fili ni bil izvoljen.

Ne glede na nekatere ugovore in pomisleke, pa seveda predsednik programskega sveta Jernej Pikalo temu ni želel prisluhniti. Še več, razglasil je, da začne mandat novemu generalnemu direktorju teči takoj, s čimer je programski svet »povozil«  zakonito odločitev svojega predhodnika, da se za v.d. generalnega direktorja imenuje dosedanji generalni direktor A. Guzej in to z mandatom do zadnjega avgusta letos oziroma do imenovanja novega generalnega direktorja po novem zakonu o RTV. Tega seveda še ni in ga zaradi močnega odpora vseh RTV-jevskih sindikatov, nekaterih medijskih strokovnjakov in dela civilne družbe še dolgo ne bo, kar govori o popolni šlamastiki in nekompetentnosti sedanje ministrice za kulturo Majde Širca.

RTV SLO je tako v zelo nezavidljivi in nesprejemljivi situaciji, saj ima na čelu človeka, ki je bil imenovan nezakonito! Neverjetno bi namreč bilo, da bi na tako občutljivo, zahtevno in pomembno funkcijo, kot je generalni direktor RTV SLO, lahko imenovali nekoga z navadno večino prisotnih članov in ne s kvalificirano večino. A pri nas je vse mogoče, še posebej, ker sta partijske vajeti na zavodu RTV v roke vzela Jernej Pikalo s FDV in človek iz bivšega režima Lenart Šetinc. On je zdaj po pooblastilu koalicije glavni kadrovik na RTV SLO (sicer je tudi predsednik novega nadzornega sveta RTV), njegove zahteve in ukaze pa po partijski direktivi pomaga uresničevati tudi Pikalo.

Novi in nezakoniti generalni direktor je takoj po izvolitvi najavil, da bo že naslednjega dne objavil razpis za nova direktorja radia in televizije. Ob tem je pomenljivo dodal, da ne bo revanšistično ukrepal, pri tem pa pozabil, da je to kadrovsko poskušal storiti že dober teden dni potem, ko je šele vložil svojo kandidaturo za generalnega direktorja. Izvedeli smo, da je na ločene pogovore poklical direktorja Radia Slovenija Vinka Vasleta in mu povedal, da ima zanj novo službo – to je v arhivu. Vasleta smo povprašali, če to drži in nam je informacijo potrdil, pri tem pa dodal, da je bil po 36. Letih dela v novinarstvu nad to ponudbo zelo presenečen. To se je po njegovem na primer dogajalo v medijih v trdih sedemdesetih letih, ko so politično neprimerne novinarje odstranili tako, da so jih poslali v arhive. Direktor televizije pa je dobil ponudbo, da bi vodil enega od t.i. kulurnih specializiranih programov na multipleksu, kar pomeni, da vsaj pet let ne bi mogel nič delati, ker gre za zelo zahteven in drag projekt. No, tudi dosedanjemu generalnemu direktorju je Filli ponujal  »vabljivo« zaposlitev – še naprej naj bi v hišo nosil denar, kar je bila Guzejeva zelo velika primerjalna prednost na njegovem položaju. Zaradi njega je hiša brez izgub tudi v teh težkih časih.

Dobro obveščeni vedo povedati, da je Fillija do tega revanšizma pripeljala zahteva Lenarta Šetinca in Jerneja Pikala, da je uspeh njegove kandidature odvisen od tega, ali bosta Vasle in Možina odstranjena iz RTV-jevskega novinarstva. To se seveda ni zgodilo, zato je Lenart Šetinc mimo svojih pooblastil od šefice kadrovsko pravnega oddelka Cvetke Žirovnik zahteval vpogled v novi delovni pogodbi za imenovana. Ta je sicer izjavila, da Šetincu tega ni omogočila.

Lenart Šetinc je bil »medijski kadrovik« tudi v prejšnjem režimu – najprej na republiški konferenci SZDL, potem pa na partijskem centralnem komiteju. V teh časih je pridobil dobro »kvalifikacijo« za boljševiško kadriranje, kar zdaj skuša uvesti tudi na RTV SLO.  In čisto mimogrede: Šetinc je bil tisti, ki je po nalogu svojega partijskega delodajalca v začetku osemdesetih let obračunal z neubogljivo redakcijo Kmečkega glasu, kjer je bil Vinko Vasle odgovorni urednik. Vasle je bil takrat z mandata odstavljen, nad uredništvo pa so poslali novega direktorja, ki naj bi naredil red in čisto. A mu zaradi enotnosti uredništva to ni uspelo.

Vse to pa lahko pomeni samo eno: da se na javno RTV SLO kot duh preteklosti trdih sedemdesetih let vračajo preverjeni kadri – po Kocijančiču pač Pikalo in Šetinc. Z njimi pa trdorokci znamenitega komunističnega enoumja, ki jim ljudje kot Marko Filli pač služijo zgolj zaradi lastnih interesov. Dan po izvolitvi Fillija, so nekateri RTV-jevski »dvorjani« že hodili na avdienco k nezakonito izbranemu  generalnem direktorju Filliju, da bi mu izrekali svoje veliko zadovoljstvo.

Preteklost se na RTV vrača kot velika farsa.