reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preplah pod Peco: na gori je medved raztrgal že sedem ovc

Deli na:
Preplah pod Peco: na gori je medved raztrgal že sedem ovc

Foto: Profimedia

V bojazni, da bi se lahko napadi medvedov na živali nadaljevali oz. da bi lahko bili ogroženi tudi ljudje, prizadete občine zahtevajo izredni odstrel medveda.

Na pobočju Pece je v soboto medved pokončal sedem ovc in poškodoval dve jagnjeti, je STA povedal vodja odseka za gozdne živali in lovstvo pri slovenjgraški območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije Zdravko Miklašič. Županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak pa je potrdila, da so občine Mežica, Črna in Solčava že dale vlogo za izredni odstrel.

Okoli 150-glava čreda ovc lastnika Andreja Štajnerja se je na visokogorskem pašniku na Peci pasla šele od prejšnje srede, v soboto pa je bil lastnik obveščen o najdenih kadavrih. To je prvi primer takšne škode letos na Koroškem, je pa čredo ovc istega lastnika medved napadel tudi leta 2013, je povedal Miklašič. Lastniku črede je svetoval umik črede v dolino, kar je lastnik že upošteval.

Na kraju dogodka so odvzeli vzorce dednega materiala medveda, tako da bodo nadaljnje DNK analize pokazale na morebitno povezanost z drugimi škodnimi dogodki v okolici. Pred tremi tedni so namreč medveda opazili na območju Ludranskega vrha na Črno na Koroškem, kjer je ta poškodoval čebelji panj, a Miklašič glede na zbrane podatke o škodi in najdenega odtisa medvedje šape predvideva, da ni šlo za istega medveda kot na Peci. O napadih medveda na ovce pred kratkim poročajo tudi s Solčavskega.



V bojazni, da bi se lahko napadi medvedov na živali nadaljevali oz. da bi lahko bili ogroženi tudi ljudje, so občine Mežica, Črna in Solčava na kmetijsko ministrstvo že podale vlogo za izredni odstrel medveda, je STA povedala županja Črne Romana Lesjak.

Miklašič pa ob tem poudarja, da so na območju od Pohorja proti Kamniško-Savinjskim Alpam znani koridorji, po katerih prehaja medved. Koliko je na tem območju trenutno medvedov, je težko oceniti, pravi Miklašič, ki pohodnikom svetuje dodatno previdnost.

Medved ponavadi napade takrat, kadar ga človek preseneti oz. medvedka v primeru, da ima poleg mladiče. Miklašič planincem svetuje, da so na pohodih primerno glasni, saj se medved praviloma človeku umakne, psi pa morajo biti na povodcih.