ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preloženo o arbitraži

Deli na:

Vlada na današnji seji kljub napovedim ni sprejela predloga zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Kot je pojasnil premier Borut Pahor po seji vlade, sam in vlada potrebujejo dodaten čas za preučitev vprašanja oziroma morebitnih časovnih zamikov v primeru razsojanja ustavnega sodišča o sporazumu. Bo pa zakon predvidoma sprejela v torek.

Vlada na današnji seji kljub napovedim ni sprejela predloga zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Kot je pojasnil premier Borut Pahor po seji vlade, sam in vlada potrebujejo dodaten čas za preučitev vprašanja oziroma morebitnih časovnih zamikov v primeru razsojanja ustavnega sodišča o sporazumu. Bo pa zakon predvidoma sprejela v torek.

"Ob zakonu je potrebno dati tudi vprašanje - če se bomo zanj odločili - ustavnemu sodišču in to mora biti pripravljeno kvalitetno. Moramo presoditi, koliko časa utegne ustavno sodišče odločati o tej materiji. Ali bi zaradi tega lahko prišlo do kakšnih časovnih zamikov, ki ne bili v korist strankama pogodbenicama sporazuma. Vse to so vprašanja, ki jih je treba zelo pazljivo in strokovno pregledati in temu bi se rad posvetil tudi sam," je poudaril premier, ki je pojasnil, da za to ni imel časa, saj se je v sredo vrnil z dvodnevnega obiska v Libiji, v ponedeljek pa je bil v Berlinu.

Vlada naj bi tako predvidoma prihodnji torek oz. najkasneje do srede sprejela zakon o ratifikaciji sporazuma o arbitraži o meji s Hrvaško, takrat pa naj bi tudi odločila, ali bo ob tem sprejela tudi enostransko izjavo v odgovor na hrvaško enostransko izjavo o neprejudiciranju.

Sprejem te izjave je hrvaška premierka Jadranka Kosorjeva nakazala že prej, je pojasnil Pahor, ki je ponovil, da je to suverena pravica Hrvaške. Je pa nasprotoval temu, da bi bila izjava priložena podpisu sporazuma v Stockholmu in o tem sta se tudi dogovorila, je še pojasnil Pahor.

Na novinarski konferenci po seji vlade je premier Pahor še poudaril, da razmišljanja o presoji ustavnega sodišča o sporazumu in morebitnem razpisu predhodnega posvetovalnega referenduma ne pomenijo dvoma na vladni strani, da podpisan sporazum ni dober za Slovenijo in za Hrvaško. "Mi želimo le dati priložnost vsem institucijam, to je na koncu koncev tudi suverenu, ljudstvu, da se odločijo sami o tem vprašanju," je dejal.

Zatrdil pa je, da se je pripravljen pogovarjati glede predlaganega referendumskega vprašanja. Kot je dejal, je za povsem jasno vprašanje volivcem, ali podpirajo sporazum, ki sta ga v Stockholmu prejšnji teden podpisala s Kosorjevo, v prihodnjih dneh pa naj bi se na to temo sestal tudi s predstavniki opozicije.

Dodal je še, da vlada ne nasprotuje referendumu, podpira pa predhodnega, pred odločanjem o ratifikaciji v DZ. Če pa bodo z opozicijo ugotovili, da je referendum nepotreben, pa vlada ne bo vztrajali pri tem, da se ga izvede, je še dejal Pahor.

Ocenil je sicer, da referendum vendarle prinaša določeno politično tveganje. Toda, kot je dejal, "je za tako dober sporazum pripravljen sprejeti vso politično tveganje". Zavrnil je tudi očitke, da se izogiba odgovornosti, ker prelaga odločitev o sporazumu na državljane. "Sprejemam vso subjektivno in objektivno odgovornost glede tega sporazuma (...) pripravljen sem to storiti brez presoje ustavnega sodišča in brez referenduma. Toda ker gre za pomembno vprašanje, da bi ljudje verjeli, da smo sklenili dober sporazum, bomo šli tudi na ustavno sodišče, bomo šli tudi na referendum," je dejal predsednik vlade.

Ker ni pravne podlage, je zavrnil možnost, da bi državni zbor o arbitražnem sporazumu odločal z dvotretjinsko večino. Slovenija namreč ne prenaša suverenih pravic na mednarodne institucije. Drugače pa bo, ko bo DZ odločal o pristopni pogodbi Hrvaške z EU. Takrat pa bo dvotretjinska večina potrebna, je pojasnil Pahor.

Ponovno je poudaril, da arbitražni sporazum v ničemer ne zavezuje Slovenije, da ratificira pristopno pogodbo Hrvaške za vstop v EU pred koncem arbitraže. Toda to odgovornost naj sprejme DZ, sam pa odloga te odločitve ne bo predlagal, je še povedal Pahor.

Z ureditvijo odnosov s Hrvaško ima Slovenija prijateljske odnose z vsemi državami v regiji, je še poudaril Pahor. In zdaj se ponuja priložnost, da prevzame vlogo voditelja v regiji Zahodnega Balkana, je še poudaril premier Pahor.