tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prekucništvo Blaža Kavčiča v Kinološki zvezi Slovenije

Deli na:
Prekucništvo Blaža Kavčiča v Kinološki zvezi Slovenije

Blaž Kavčič - Foto: Bobo

Ali skuša nekdanji predsednik Državnega sveta in eden od ustanoviteljev LDS Blaž Kavčič s pučem znova prevzeti nadzor nad Kinološko zvezo Slovenije, od koder so ga pred leti nagnali zaradi nečednih poslov?

Posebej izstopa strošek prenove stavbe sedeža KZS v Zapogah, za katero je Kavčič nameravalzapraviti malo manj kot 200 tisočakov? Davčni preiskovalci pa so odkrili še kup drugih nepravilnosti, ki lahko KZS odpelje v bankrot.

Nekdanji predsednik kinološke zveze Slovenije Blaž Kavčič, ki je bil pred tremi leti zamenjan s te funkcije, je te dni znova zelo aktiven v slovenskih kinoloških krogih. Če je soditi po zelo razgreti polemiki, ki poteka na spletem forumu mojpes.net in jo tukaj na kratko povzemamo, slovenske kinologe čaka pestra in vroča jesen.

A začelo se bo že v prvih dneh septembra, ko bo potekala izredna skupščina Kinološke zveze Slovenije. Na njej bo veliko govora o izredno težkemu finančnemu stanju, v katero je zveza zabredla predvsem zaradi davčnega dolga v višini 130 tisočakov, ki so ga našli Fursovi inšpektorji.

Dolg je posledica površnega plačevanja davčnih obveznosti za avtorske in podjemne pogodbe med leti 2010 in 2014, torej v času, ko je zvezo vodil Blaž Kavčič. Prenovo je KZS končala, vendar zaradi 30.000 evrov dodatnih davčnih obveznosti nima denarja, s katerim bi lahko poplačala omenjeni dolg in brez najetega posojila bodo težko finančno preživeli. A to je le eno od škodljivih in nečednih dejanj, ki jih sedanje vodstvo Kinološke zveze očitalo Kavčiču.

Spomnimo, da so bile med razlogi, zaradi katerih so ga leta 2014 razrešili s funkcije predsednika zveze, nepravilnosti pri prenovi poslovne stavbe, ki se nahaja v Vodicah. Za prenovo in manjši prizidek je Kavčič nameraval zapraviti 185 tisoč evrov, kar so mu preprečili nadzorniki Roman Grah, Drago Goričan in Egon Dolenc.

Sedanje vodstvo KZS, ki mu predseduje Egon Dolenc, je zaključilo gradbena dela s kar 60.000 evri nižjimi stroški. Za preplačana gradbena dela v višini preko 20.000 evrov skuša KZS od Kavčiča izterjati po sodni poti. Znesek v pogodbi, ki jo je takrat podpisal Kavčič za gradbena dela, je bil prenapihnjen za dobrih 80 tisočakov.

Revizija poslovanja, ki jo je opravila revizorska hiša Valuta, je odkrila še kopico drugih nepravilnosti v finančnem poslovanju. Poleg tega so zaznali še vrsto nepravilnosti glede pridobivanja konkurenčnih ponudb in avansnega plačevanja del. Kmalu po prevzemu funkcije je novo vodstvo zveze, z Egonom Dolencem na čelu, vse ugotovljene nepravilnosti posredovalo državnemu tožilstvu.

Kavčič je pred sodiščem skušal doseči razveljavitev sklepov skupščine, na kateri je bil zamenjan, a mu sodišče ni ugodilo. Bivši predsednik sedanjemu vodstvu zveze očita, da je samo krivo zaradi slabe finančnega stanja, češ da jim je on ob odhodu zapustil 130 tisočakov. Enak znesek od Zveze terja Finančna uprava na ime neplačanih davkov.

Če znesku, ki ga prek sodišča KZS terja od Kavčiča, prištejemo še davčni dolg, za katerega bo vodstvo Kinološke zveze, po vsej verjetnosti vložilo regresni zahtevek, bi moral Kavčič vrniti KZS okrog 150 tisočakov. Postopek bo seveda dolgotrajen in negotov in vprašanje je ali in kdaj bo zveza ta denar sploh kdaj izterjala od Kavčiča.

A nekoč četrtemu človeku po vplivu v državi bo to vseeno prineslo cel kup neprijetnosti, ki bi se jim lahko izognil, če bi mu uspelo zamenjati trenutno vodstvo in postaviti ljudi, ki mu bodo bolj naklonjeni. Je torej naključje, da nekdanji predsednik KZS v pismu, ki ga je pred kratkim naslovil na članice KZS predlaga, da te zavrnejo napovedano izredno skupščino in da zahtevajo takojšen razpis novih volitev za predsednika in organe KZS.

Med kandidati, ki bi jih Kavčič rad videl na mestu Egona Dolenca, se kot najbolj resno ime omenja Angel Vidmar, ki je bil pred časom med glavnimi kritiki Kavčičevega vodenja KZS. Nekdanji policist in član nadzornega odbora KZS pa je menda zamenjal stran, potem ko so ugotovili, da je tajno snemal seje nadzornega odbora in mu to očitali na eni izmed sej. Kaže, da bo kinološka jesen še kako vroča in umazana.