evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prekmurci so se spomnili 97 letnice priključitve k matici Sloveniji

Deli na:
Prekmurci so se spomnili 97 letnice priključitve k matici Sloveniji

Foto: Boris Cipot

V Nedelici pri Turnišču, vas je znana po tem, da sta se tam rodila prekucnik Vilmoš Tkalec, ki je v izdihljajih 1. SV razglasil mursko republiko po vzoru sovjetov in pa narodni heroj Štefan Kovač, so prav pri rojstni hiši slednjega pripravili letošnjo osrednjo slovesnost ob 97 letnici priključitve prekmurskih Slovencev matičnemu narodu.

Na slovesnosti pod geslom Združeni ob združitvi je bil svečani govornik predsednik republike Borut Pahor. Zbrane je spomnil, da je minulo stoletje zaznamovalo z ustvarjanjem razmer, zaradi katerih smo lahko pred 25 leti razglasili samostojno državo, jo v desetdnevni vojni ubranili, dosegli njeno mednarodno priznanje v okviru državnih meja, ki veljajo še danes.

»Zato je prav, da slavimo in praznujemo združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, vrnitev Primorske k matični domovini ter pogum in domoljubje Rudolfa Maistra, saj more zlati mladi rod tudi po tej poti prepoznati dolg, požrtvovalen, pogumen, narodno zaveden, mestoma zelo trpeč lok naših zgodovinskih izkušenj, ki so nam omogočile, da danes svobodno odločamo o lastnih, pa tudi skupnih zadevah z državami, s katerimi smo tesneje povezani,« je dejal Pahor, ko se je ozrl na vse bolj zaostrene razmere v mednarodnem prostoru, povezane z vse hujšo migrantsko krizo.

Zato se moramo v tej luči Slovenci usmeriti v uresničitev treh strateških cilje, je nadaljeval Pahor. »Prva je pospešitev strukturnih in praktičnih sprememb za trajnejše okrevanje slovenskega gospodarstva in zagotovitev socialne stabilnosti.

Druga je premišljena posodobitev sistema nacionalne varnosti in s tem dolgoročna zagotovitev, da Slovenija ostane varna država. Tretja pa je aktivna mednarodna politika in diplomacija, s katerima se po mirni poti rešujejo sleherna odprta vprašanja z drugimi državami, ter prizadevanje, da se bodo po mirni poti in brez uporabe sile reševali tudi vsi drugi nakopičeni evropski in svetovni problemi.«

Po mnenju Boruta Pahorja je za Slovenijo ključnega pomena prenovljena in s tem bolj uspešna EU. »Kot suverena država članica smo soodgovorni za njeno prihodnost, zato se ne moremo zanašati zgolj na to, da bodo rešitve za njene sedanje probleme iskali in našli samo drugi, temveč se moramo skupaj z njimi potruditi zanje,« je dejal Pahor.

Ob koncu nagovora je Borut Pahor županji Turnišča Vesni Jerala Zver in županu Beltince Milanu Kermanu izročil simbolično darilo v obliki slovenske zastave. Pred prihodom na proslavo pa je Borut Pahor v sosednjih Črenšovcih položil venec k spomeniku katoliškega duhovnika in politika Jožefa Klekla, ki je prekmurske Slovence že v prelomu iz 19. v 20. stoletje pozival k narodni enotnosti in priključitvi matičnemu narodu.

Sicer pa je med tisoč glavo množico bilo v prvi vrsti videti prvaka SD in ministra za kmetijstvo Dejana Židana, dva državnozborska poslanca Jožefa Horvata NSI in Dušana Radiča, nekaj prekmurskih županov, nikogar od predstavnikom madžarske narodne skupnosti in nikogar od vidnih vladnih ali strankarskih veljakov z desne strani Mure, matice torej.