državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pregrada, ki Celje varuje pred poplavami, ni v "idealnem stanju"

Deli na:
Pregrada, ki Celje varuje pred poplavami, ni v "idealnem stanju"

Foto: Bobo (slika je simbolična)

Predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje ter Zavoda za gradbeništvo Slovenije so včeraj predstavili pregrado Loče na Šmartinskem jezeru, ki pred poplavami varuje severni del Celja.

Kot je povedal koordinator projekta Stanislav Lenart, pregrada ni v idealnem stanju, saj so ugotovili višjo raven talne vode.

Lenart je na predstavitvi v okviru projekta Zemeljske in betonske pregrade strateškega pomena dejal, da so lani in predlani na pregradi opravili nekatera sanacijska dela, v prihodnje pa bi se morali osredotočiti na vzdrževanje, ugotavljanje stanja telesa pregrade, vzpostavitev kakovostnega monitoringa in po potrebi na sanacijo telesa.


Po njegovi oceni bi nujno morali izdelati analizo stanja telesa pregrade, ki bi morala odgovoriti na to, zakaj so zabeležili neobičajne ravni talne vode v pregradi. Po njegovem bo šele na podlagi te analize smiselno določiti ukrepe za sanacijo telesa pregrade.

Na ugotovljeno stanje bo potrebna najmanj sanacija drenažnega sistema zaradi suma o puščanju pregrade. V primeru, da je zaradi odpovedi filtrov že prizadeto tudi glineno jedro, pa bo moral biti obseg sanacije večji, je menil. Skupni znesek za sanacijo osnovnih elementov pregrade Loče znaša 694.000 evrov, v primeru potrebe po obsežnejši sanaciji jedra pa se lahko ta znesek poveča tudi na dva milijona evrov.

Lenart je opozoril, da je zakonodaja na področju zagotavljanja varnosti pregrad in vedenja o stanju pregrad v njihovi celotni življenjski dobi v Sloveniji zelo pomanjkljiva. Posledično so zahteve za spremljanje stanja pregrad zelo ohlapne, kar se odraža v neprimernem obsegu tehničnega opazovanja in vrednotenju stanja na večjem številu pregradnih objektov.