mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predvolilni utrip: Pahor odbil napade z leve in desne, dvoboj med Novakovo in Tomčevo odprt

Deli na:
Predvolilni utrip: Pahor odbil napade z leve in desne, dvoboj med Novakovo in Tomčevo odprt

Foto: Primož Lavre

Teden dni pred volitvami predsednika republike se je stopnjevalo izzivanje aktualnega predsednika Boruta Pahorja: po njem pada z leve in desne, lotila se ga je tudi SMC s pismom generalnega sekretarja te vladajoče stranke. Učinek?

Po raziskavi Ninamedie (izide objavljata Večer in Dnevnik) je navdušenje nad njim sicer upadlo za nekaj odstotnih točk, a naj bi se že stabiliziralo pri dobrih 55 odstotkih, kar mu prinaša zmago že v prvem krogu. Ni za odmet opozorilo, da ti napadi morda le še utrjujejo položaj Pahorja kot tistega, ki presega delitev na »leve« in »desne«.

Foto: Bobo

Inštitut Mediana (njegove izide objavlja POP TV) nasprotno ugotavlja, da mu podpora v zadnjih dneh narašča in znaša preko 51 odstotkov opredeljenih volivcev. Njegovemu najbližjemu zasledovalcu Marjanu Šarcu od ponedeljka po tej raziskavi podpora celo upada.

Časnik Delo se je najprej nagibal k napovedi drugega kroga in vedno manjše razlike med Pahorjem in Šarcem, je sredi kampanje tudi on izmeril, da slednji ne napreduje in vztraja pri podpori, ki je dva do trikrat nižja od Pahorjeve. Tudi povprašani volivci v anketi so prepričani, da drugi krog ne bo potreben.

Foto: Primož Lavre

A to je bilo še pred udarno okrožnico kopice doktorjev levičarske provenience, ki se jim je s pismom medijem (kot odziv na Pahorjev odziv) pridružil tudi Milan Kučan. Vemo, da se je nekdanji predsednik v kampanjo močno vpletel že pred petimi leti, a je bil Danilo Türk vseeno hudo poražen. Čakamo lahko le na kakšen res velik škandal, ki bi se vrtel okoli denarja ali spolnosti ... Pahorja morda lahko preseneti slaba volilna udeležba tistih, ki so mu sicer v anketah privrženi.  

Foto: Bobo

Dvoboj med Ljudmilo Novak (NSI) in Romano Tomc (SDS) prej ko slej ostaja odprt. Prednost slabih dveh odstotkov naj bi Tomčeva po raziskavi Ninamedie (agencija jo izvaja vsakodnevno), izpustila iz rok, a jo včeraj spet pridobila. Gotovo ima še kar nekaj rezerve med privrženci stranke SDS, vprašanje pa je, koliko ji lahko pomaga oster Janšev napad na Pahorja.

Foto: Primož Lavre

Na zadnjih soočenjih (denimo na Radiu Ognjišče in na Novi 24 TV) se trdneje drži argumentov in retorike svojega šefa stranke. Objavljeni seznam njenih podpornikov je dolg, a gre za imena, ki so že zdaj podpirala različne aktivnosti SDS. Tudi Novakova bi morala imeti pred ciljno ravnino prihranjeno še kakšno presenečenje. Raziskave kažejo, da za razliko od Tomčeve uspeva nekaj volivcev nabrati tudi zunaj svoje stranke (celo med volivci SDS).    

Foto: Primož Lavre

Drugi kandidati so izgubljeni v majhnem slovenskem političnem vesolju. Tudi koprski župan Boris Popovič in ne le Suzana Lara Krause in Andrej Šiško. Vedeli smo, denimo, da je šolska ministrica Maja Makovec Brenčič pahnjena v vlogo kandidatke stranke, a lahko se primeri, da se bo slabše od nje odrezala samo Angelca Likovič. Ta naj bi promovirala vrednote in program stranke Gibanje za otroke in družine, za kar je do zdaj trudil predvsem Aleš Primc.

Foto: Primož Lavre

Likovičeva je v kampanjo vrgla več vab: z denarjem, ki bi ga vzela tajkunom, bi ustanovila fond in z njim gradila garsonjere, dajala službe, povečevala pokojnine … Ljudje v stiski, ki jih je naslavljala, je ne slišijo, kar je izkušnja, ki jo bo stranka morala pred državnozborskimi volitvami še premisliti.

Čakamo še na sklepni televizijski soočenji: danes na nacionalni in jutri na komercialni televiziji POP TV. Malokdo je pripravljen napovedati, da bi lahko na njih prišlo do preobrata.