Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik KPK Štefanec ministru Klemenčiču: Pripravili ste slabo žajfnico

Deli na:
Predsednik KPK Štefanec ministru Klemenčiču: Pripravili ste slabo žajfnico

Foto: Bobo

Komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom Borisa Štefanec je pred današnjo popoldansko prvo obravnavo o spremembi protikorupcijskega zakona ostro napadla pravosodno ministrstvo oziroma ministra Gorana Klemenčiča.

Spreminjanje zakona ima za zgodbo polno zavlačevanja »nepričakovanih zapletov, neljubih presenečenj, napetih obratov in nesmislov, kar spominja na slabo žajfnico«.

Nina Wabra Jakič, svetovalka KPK za odnose z javnostmi, ima zgodbo o postopku nastajanja novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije za režirano manipulacijo: »Na trenutke se je vlekla kot najdaljši ponedeljek v zgodovini koledarskega štetja, da smo napekli še tono pokovke, ki bi opazovalcu zadoščala do konca (ne)spretno režirane manipulacije, potem pa je v nekem trenutku zbezljala in pred nami je instant epizoda finale. In gora pokovke, s katero nimamo kaj početi.«

Komisijo je Klemenčič, nekdanji predsednik komisije, postavila na stranski tir: »Komisija je tako med pripravo njenega krovnega zakona na stranskem tiru žvižgala svoje proti vetru.«  Pooblastila zakon oži na sprejemanje načelni mnenj brez možnosti konkretnega ugotavljanja suma korupcijskih dejanja. 

KPK je pod Klemenčičevem vodenjem udejanjila modus operandi dela po sebi lastnem postopku. To ji je omogočilo veliko odmevnost v javnosti in temu primerne učinke – najprej spektakelske in nato ekskucijske. V nekakšni oporoki ob pobegu s funkcije je nekdanji senat nekatera represivna pooblastila še krepkeje poudaril. Klemenčič si je zahotel izvršilnih pristojnosti in izrekanja sankcij. Bili bi naj nekakšno protikorupcijsko sodišče z močjo preiskovanja in odločanja.

Tako je ob odstopu s položaje prednika KPK teatralično zapisal Klemenčič: »Prišli smo do roba zmožnosti, ki nam jih zakon daje. Prišli smo do zidu. Potrebujemo nova ali drugačna orodja, da lahko zid preplezamo ali predremo. (…) Pred zidom zdaj lahko zakurimo taborni ogenj in čakamo.«

Ko je postal minister, je Klemenčič obrnil ploščo. Poskrbel bi, če bo novela zakona sprejeta, da bo KPK res brezzobi tiger. Preiskovanje konkretnih sumov korupcije je katapultiralo Klemenčiča v politično orbito, z novo zakonsko zasnovo KPK pa je poudarek na preventivni vlogi, ozaveščanju, priporočilih, izobraževanjih …

Usoda zakonske novele je sicer nejasna, saj se poslanci SMC o Klemenčičevi noveli nočejo izreči. Vladna služba za zakonodajo, meni, da bi bilo zaradi velikega obsega sprememb in dopolnitev področja boja proti korupciji potrebno napisati nov zakon in ne novelo.