zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predlogi, kako se bo financiral drugi tir

Deli na:
Predlogi, kako se bo financiral drugi tir

Foto: Bobo (fotografija je simbolična)

Projektna družba 2TDK je v petek vladi predložila investicijski elaborat za gradnjo drugega železniškega tira Divača-Koper.

V njem za financiranje projekta predlaga ali zasebno finančni model z vključitvijo sovlagateljev ali javno finančni model ali hibridni model. Odločitev vlade o izbrani metodi pričakuje do konca januarja.

Kot so danes sporočili iz družbe 2TDK, elaborat poleg alternativnih načinov zagotavljanja finančnih virov vsebuje elemente za oceno in sprejem investicijske odločitve. Vsebuje izračun ekonomske upravičenosti in finančne vzdržnosti projekta v obsegu, ki omogoča kandidiranje na evropskih razpisih za nepovratna sredstva in obravnavo za pridobitev garancije Evropskega sklada za strateške investicije in financiranje Evropske investicijske banke.

Dokument so v petek predložili predsedniku vlade Miru Cerarju ter za projekt pristojnim ministrom, in sicer za infrastrukturo, finance, razvoj in kohezijsko politiko ter za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ob tem so jih pozvali, naj imenujejo medresorsko strokovno komisijo za pregled in oceno investicijskega elaborata, na osnovi katere bo vlada lahko potrdila investicijski program in izbrala metodo financiranja.

V 2TDK so medtem pristopili k pripravi izhodišč za pripravo zakona, ki bo določal način gradnje in financiranja nove železniške povezave Divača-Koper. Te bo družba 2TDK ministrstvu za infrastrukturo predala do sredine januarja, so še napovedali.