Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preden začnejo z novim iskanjem direktorja RTVS bodo svetniki počakali na mnenje vrhovnega sodišča

Deli na:
Preden začnejo z novim iskanjem direktorja RTVS bodo svetniki počakali na mnenje vrhovnega sodišča

Foto: Bobo

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je včeraj za novega predsednika sveta izvolil nekdanjega predsednika Nacionalnega sveta za kulturo Mirana Zupaniča. Kot edinega kandidata ga je podprlo 25 od 27 navzočih svetnikov, nihče ni glasoval proti. Kot ključni cilj svojega predsednikovanja je Zupanič navedel bolj verodostojno RTVS.

Zupanič, ki je profesor filmske režije na ljubljanski akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, je po izvolitvi v izjavi za medije poudaril, da želi "s svojim drobnim prispevkom javno radiotelevizijo pomagati narediti enostavno boljšo, bolj verodostojno, bolj kultivirano, bolj odprto do različnih mnenj, bolj pluralno in na nek način tudi bolj odgovorno do javnosti".

Kot je mogoče prebrati na spletni strani Slovenskega filmskega centra, je leta 1961 rojeni Zupanič diplomiral iz prava ter filmske in televizijske režije. Je režiser dokumentarnih in igranih filmov. Njegova televizijska igrana filma Operacija Cartier in Radio.doc sta se udeležila številnih mednarodnih filmskih festivalov in prejela več nagrad. Za celovečerni dokumentarni film Otroci s Petrička je prejel nagrado Prešernovega sklada. Zupanič je bil tudi dekan akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Programski svet RTVS je izvolil novega predsednika, ker se je sredi maja delu svetnikov - med njimi je bil tudi dotedanji predsednik sveta Mitja Štular - iztekel mandat.

Sicer je programski svet včeraj za zaprtimi vrati seznanil s pravnim mnenjem o učinkih odločbe višjega delovnega in socialnega sodišča, ki ga je pripravila pravna služba zavoda. Prevladalo naj bi stališče, da bo svet pred morebitno izvedbo novega razpisnega postopka za generalnega direktorja raje počakal na odločitev vrhovnega sodišča.

S takšnim stališčem naj bi programski svet sledil opozorilu pravne službe, da bi izvedba novega razpisnega postopka pomenila tveganje, ker obstaja možnost, da bo vrhovno sodišče potrdilo zakonitost mandata Marka Fillija.

Programski svet je prav zaradi odločbe višjega delovnega in socialnega sodišča imenoval Fillija za v. d. generalnega direktorja RTVS. Sodišče je namreč po pritožbi druge kandidatke za direktorsko funkcijo Nataše Pirc Musar razveljavilo sklep o imenovanju Fillija iz leta 2014.