reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred vlado bo spet donelo: javni uslužbenci zahtevajo višje plače

Deli na:
Pred vlado bo spet donelo: javni uslužbenci zahtevajo višje plače

Najslabše plačani javni uslužbenci bodo s protestnim shodom pred poslopjem vlade danes zahtevali zvišanje plač.

Delavci iz plačne skupine J, pomočnice vzgojiteljic, srednje medicinske sestre in drugi javni uslužbenci z najnižjimi plačami njihovo zvišanje pričakujejo že s 1. julijem letos.

Za protestni shod so se odločili v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije. Od vlade bodo zahtevali, da se v pogajanjih za odpravo plačnih anomalij najprej dogovorijo za izboljšanje plač tistih z najslabšimi plačami, torej do vključno 26. plačnega razreda. Zvišanje za dva plačna razreda pričakujejo s 1. julijem.

Predsednik konfederacije Branimir Štrukelj ni želel ugibati, koliko ljudi se bo udeležilo protestnega shoda, napoveduje pa, da bo "ulica polna".



S protestom bodo v konfederaciji vztrajali, da se v prvi fazi podpiše dogovor za zaposlene do vključno 26. plačnega razreda, v drugi fazi pa da se pogajanja nadaljujejo za odpravo vseh preostalih anomalij, torej za tiste, ki so uvrščeni nad 26. plačni razred. Konfederacija je odpravo anomalij in reševanje plačnih razmerij v dveh korakih predlagala, ker po njihovem mnenju dosedanji vladni predlog selektivnega zviševanja plač na delovnih mestih z zahtevano visokošolsko izobrazbo napeljuje h konfliktom med posameznimi dejavnostmi in poklici.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar medtem pravi, da se intenzivno pogajajo, protestni shodi pa po njegovih besedah pogajalski proces le otežujejo. Težava je po njegovem mnenju tudi v tem, ker predlogi na sindikalni strani presegajo finančni okvir, h kateremu so se skupaj zavezali, to je 70 milijonov evrov.

A Štrukelj odgovarja, da "ne bo konec sveta, če presežemo ta okvir", saj je država po njegovem mnenju v kondiciji, ki to omogoča.