sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred četrt stoletja je Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA

Deli na:
Pred četrt stoletja je Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA

Foto: Bobo

V noči na 26. oktober 1991 je ozemlje naše države zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je zaključil proces slovenskega osamosvajanja. 25. obletnico dogodka bodo nocoj obeležili z državno proslavo v Areni Bonifika v Kopru, na kateri bo slavnostni govornik predsednik vlade Miro Cerar, udeležil pa se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Urad predsednika republike bo imel danes tudi dan odprtih vrat, Pahor pa bo na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge Zvezi slovenskih častnikov.

Zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA), s katero so se v desetdnevni vojni spopadli pripadniki slovenske Teritorialne obrambe in policije, je Slovenijo zapustil pred 25 leti, ko sta iz koprskega pristanišča v noči na 26. oktober odpluli še zadnji ladji z vojaki JLA.

Jugoslovanska vojske se je iz pristanišča v Kopru sicer začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje.

Po koncu osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991 so namreč sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Zaključila so se s podpisom t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Od lani 25. oktobra praznujemo tudi dan suverenosti, ki sicer ni dela prost dan.