benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred četrt stoletja je na Triglavu zaplapolala slovenska zastava

Deli na:
Pred četrt stoletja je na Triglavu zaplapolala slovenska zastava

Foto: Bobo

V Slovenskem planinskem muzeju se bodo ob 25. obletnici samostojne države danes spomnili razvitja slovenske zastave na vrhu Triglava pred četrt stoletja. Skupina 21 gorskih reševalcev je 12. junija 1991 na najvišjem slovenskem vrhu razobesila tedaj še ne dokončno oblikovano novo slovensko zastavo, saj v skupščini novi grb še ni bil potrjen.

Ob 25-letnici tega dogodka bodo v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani drevi ob 19. uri pripravili posebno prireditev. Spomine bodo obudili s kratkim filmom, ki ga je tedaj iz helikopterja posnel snemalec Radiotelevizije Slovenija Janez Kališnik. Posnetek plapolanja zastave so pokazali 26. junija 1991, ko je na Trgu republike v Ljubljani potekala slovesnost, na kateri je bila prvič dvignjena nova slovenska zastava.

Spominsko prireditev v Mojstrani, kjer bo kulturni program oblikoval moški pevski zbor Združenja vojaških gornikov Slovenije Gorščaki, bodo nadaljevali s posnetki in komentarjem Janeza Brojana ter s projekcijo znanih in manj znanih fotografij Joca Žnidaršiča. Ob koncu bodo vsi obiskovalci prejeli znamenito Žnidaršičevo fotografijo s plapolajočo zastavo vrh Triglava, na katero se bodo podpisali vsi tedanji udeleženci, ki bodo prisotni na prireditvi.

V muzeju drevi pričakujejo večino tedanjih udeležencev. To so bili gorski reševalci Janko Ažman, Mitja Brajnik, Jernej Brežan, Janez Brojan, Janez Dovžan, Jože Gostiša, Senad Halilovič, Izidor Kofler, Janez Kunstelj, Andrej Kolenc, Cveto Kemperle, Kristjan Langus, Franci Lešnjak, Rajko Lotrič, Jože Martinjak, Klavdij Mlekuž, Dušan Polajnar, Aleš Robič, Miha Smolej, Stane Šmid in Franci Teraž.

Poleg njih so sodelovali še novinar Mirko Kunšič, pilota Jože Brodar in Rajko Špitaler, operater helikopterja Marjan Rebolj ter že omenjena fotograf Žnidaršič in snemalec Kališnik.