Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prebujena Trnuljčica

Deli na:

Voda je nemara najbolj paradoksalna stvar na Zemlji, če ne celo v vesolju. Brez nje ni življenja, torej je tudi življenje paradoksalno. In takšen paradoks se je zgodil tudi pri najnovejši slovenski ustekleničeni vodi znamke Costella. Paradoks je v tem, da so tam, na pozabljeni in opusteli Planini, našli najboljšo vodo. In to prav zato, ker je bila opustela in pozabljena.

Voda je nemara najbolj paradoksalna stvar na Zemlji, če ne celo v vesolju. Brez nje ni življenja, torej je tudi življenje paradoksalno. In takšen paradoks se je zgodil tudi pri najnovejši slovenski ustekleničeni vodi znamke Costella. Paradoks je v tem, da so tam, na pozabljeni in opusteli Planini, našli najboljšo vodo. In to prav zato, ker je bila opustela in pozabljena.

Voda, preden je postala H2O, je bila ob zraku, zemlji in ognju eden od štirih osnovnih elementov. A čeprav danes velja, da je vsa voda H2O, od nekdaj vemo, da se morja ne da piti, ker je slano in grenko, saj je v njem raztopljenih kup snovi iz približno 70 elementov. Sicer so pitno vodo razlikovali že nekdaj. Ena je bila bistra studenčnica, druga blatna, da so jo morali prekuhavati, tretja spet trda in deževnica mehka. V pustinjah je redka kot zlato, a pri nas jo je toliko, da smo marsikdaj delali z njo kot svinja z mehom. Še do nedavnega je veljalo, da je voda iz pipe enako dobra kot ustekleničena, a zahodnjaka ne prepričaš, da bi poskusil vodo iz pipe ali pri še tako naravnem izviru. Hoče ustekleničeno, torej neoporečno vodo. In ker so nam zahodnjaki vzor, tudi sami vse bolj segamo po ustekleničeni H2O; in to je spet paradoks, kajti prepričani smo, da Slovenija plava na vodi. Kar pa ni res, saj imamo težave s tehnološka vodo, morja pa imamo le za izdatnejši pljunek. Ampak zato smo dobro založeni z zdravo pitno vodo. In ta bo že jutri vrednejša od nafte.

Nova občina, nova voda

Costella je voda iz širokega zaledja Goteniškega Snežnika, planote Stružnice in vrha Planine. Da je prišla na trg, se moramo zahvaliti nekaj ljudem, pa tudi malce nenavadnim naključjem. Na prvem mestu so domačini, ki so od davnih časov trdili, da so nekateri izviri v tej dolini zelo dobri, celo zdravilni. To je prišlo na ušesa tudi ljubljanskemu podjetniku Maksimiljanu Trpinu, katerega zamisel je bila poiskati zanesljiv odličen vir vode, ki bo primeren za stekleničenje. Ideja se je morda leta1992 zdela še nekoliko utopična, ko je s pomočjo sodelavcev in članov družinskega podjetja MAX CO, d. o. o., iz Ljubljane začel zbirati podatke o hidrogeološkem stanju vode na tem območju in analizirati vzorce vode iz različnih površinskih izvirov v okolici. Šest let se zadeva ni prav veliko premaknila, razen da so se v družinskem podjetju dodobra seznanili z odlično kakovostjo voda in s tehnologijami za stekleničenje vode ter zbrali podatke o trženju. Občina Kočevje je sodelovala, vendar je projekt zaživel šele, ko se je leta 1998 iz nje izločila majhna občina Kostel s komaj 700 prebivalci. Njen župan Valentin Južnič in svetniki so pokazali izjemno razumevanje za ta projekt. Občina Kostel nima prav veliko razvojnih možnosti, pa tudi njena populacija je razmeroma v letih.

VEČ V TISKANI IZDAJI