Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pravno utemeljeni poboji

Deli na:

Na Otočcu in v Novem mestu te dni poteka srečanje borčevskih organizacij nekdanjih jugoslovanskih republik. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik je ob robu današnjega posveta spregovoril tudi povojnih pobojih in jih označil za pravno utemeljene.

Na Otočcu in v Novem mestu te dni poteka srečanje borčevskih organizacij nekdanjih jugoslovanskih republik. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik je ob robu današnjega posveta spregovoril tudi povojnih pobojih in jih označil za pravno utemeljene.

Stanovnik je za STA povedal, da je bila pravna utemeljitev povojnih pobojev zasnovana na odločitvi antifašistične zveze oz. voditeljev zavezništva Rooselvelta, Churchilla in Stalina.

Po njegovih besedah se je vodstvo zavezništva odločilo, da gre na uničenje nacizma in ne samo na zmago nad njim, v tem vodilu pa je bila tudi odločitev, da se status vojnega ujetnika ne podeli osumljencem vojnega zločinstva.

Zaradi tega so Američani in Angleži te osumljence označevali kot razorožene sovražne osebe, izrecno pa so poudarjali, da jih tako imenujejo, da jim ne bi priznali statusa haaških in ženevskih konvencij, je pojasnil.

Pomanjkljivost te odločitve je bila v tem, da ta ni predvidela možnosti vojnega sojenja, ampak arbitrarne individualne odločitve, kar je v nasprotju z osnovnim načelom človekovih pravic, po katerih ima človek pravico braniti lastno življenje, je nadaljeval.

Tako se je dogajalo, da je pri vzhodnih in zahodnih zaveznikih prišlo do tega, kar danes imenujejo povojni poboji, ljudje pa so izgubljali življenja brez pravega sojenja in brez, da bi jim bila za določeno kriminalno dejanje izrečena pravična sodba. Med 2. svetovno vojno pa so se kriminalna dejanja oz. dejanja nacionalne izdaje in vojnega zločinstva vsekakor dogajala, je opozoril.

Stanovnik je poudaril, da povojne poboje absolutno obsoja, odločitev zavezniškega vodstva pa je označil za "novo, povojno nurnberško pravo", ki pa je, gledano z današnjega zornega kota, imelo celo vrsto pravnih pomanjkljivosti. Vsebovalo je tudi moment maščevanja, o katerem je, tako Stanovnik, Winston Churchill ob prvi omembi jugoslovanskih partizanov in Jugoslavije prvič govoril v britanskem parlamentu.

"Menim, da je maščevanje, kar pomeni, oko za oko, zob za zob, v človeški civilizaciji le začetek in osnova prava. Vsako kazensko pravo predpostavlja kaznovanje, ki nosi v sebi element maščevanja, civilizacijsko pa bi bilo, da ni zasnovano na maščevanju, ampak na zaščiti družbe pred kriminalom," je dejal.

Izvršitelja kriminalnega dejanja je po Stanovniku potrebno izolirati od družbe in ne uničiti. "Človeško življenje je sveto. Čeprav je izvršilo kriminalno dejanje, se ga ne sme uničiti," je podčrtal.

Stanovnik se je dotaknil tudi "poskusov kriminalizacije narodnoosvobodilnega boja". Kot je dejal, obsoja fizično uničenje, kakršno se je vršilo v 2. svetovni vojni, hkrati pa obsoja poskuse moralnega uničenja in stigmatiziranja danes živih, v 2. svetovni vojni udeleženih ljudi.

Ker danes izvrševalci povojnih pobojev niso več med živimi, je dejal, je prišlo v Sloveniji tudi do obsojanja njihovih fizičnih naslednikov, kar je po Stanovnikovi sodbi rasizem.

Kot je povedal, otroci niso krivi za zločine staršev, zato je govoriti o potomcih zločina rasizem, ki ga kot zagovornik človekovih pravic obsoja. "Takrat je šlo za fizični umor, danes pa gre za moralni umor. Včasih so fizično uničevali pogosto nedolžne ljudi, danes pa uničujejo moralno nedolžne. Obsojam eno in drugo," je povzel.

Stanovnik je tudi prvo srečanje borčevskih organizacij po dvajsetih letih od razpada nekdanje skupne države označil za zgodovinsko. Kot je sporočil generalni sekretar zveze združenj borcev narodnoosvobodilne borbe Andrej Šušteršič, se teme srečanja dotikajo skupne proslave in obeležja skupne borbe proti fašizmu, Sutjeske, sremske fronte, drugega zasedanja Avnoja, Kumrovca, 25. maja in Jesenovca.

Udeleženci posveta oz. srečanja s Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Črne Gore in Slovenije bodo govorili še o proslavi ob 65. obletnici konca 2. svetovne vojne in zmage nad fašizmom na območju bivše Jugoslavije ter o vzdrževanju spominskega muzeja v Jajcu, vlade držav na območju nekdanje Jugoslavije in vseh držav Evropske unije pa bodo pozvali k prepovedi uporabe fašističnih simbolov in prepovedi vseh oblik oživljanja fašizma.

Na tridnevnem posvetu se bodo predstavniki borčevskih organizacij seznanili še s položajem borčevskih organizacij v posameznih državah, dogovorili pa se naj bi tudi o skupni aktivnosti in usklajenih nastopih v svetovni veteranski federaciji, je še sporočil Šušteršič.