kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poziv k vrnitvi koroških dečkov: "Zgubljenci, pokvarjenci, izpustite nedolžna otroka!"

Deli na:
Poziv k vrnitvi koroških dečkov: "Zgubljenci, pokvarjenci, izpustite nedolžna otroka!"

Foto: Bobo

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je na shodu za spoštovanje človekovih pravic vnukov in starih staršev ponovno zahteval vrnitev dečkov iz Velenja njunim starim staršem.

Kot so dejali, je včeraj namreč minilo leto od sodbe mariborskega upravnega sodišča, "ki je prvo spregovorilo o poseganju v človekovo pravico do družinskega življenja".

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev, ki se je ob tej priložnosti preimenoval v odbor za varstvo pravic koroških dečkov, si prizadeva za "pravično rešitev zgodbe koroških dečkov, za njuno vrnitev v edino družino, ki jo imata, k babici in dedku".

Pred DZ se je tako zbralo okoli 60 ljudi, ki so s slovenskimi zastavami, rumenimi baloni, pesmijo in različni transparenti zahtevali, da dečka nemudoma vrnejo starim staršem. S soglasno sprejetimi sklepi so koalicijo pozvali, naj upošteva slovensko ustavo, mariborsko upravno sodišče pa, da odloči o tožbi, s katero si babica dečkov prizadeva dobiti dovoljenje za rejništvo.


Zahtevajo tudi, da ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in vsi vpleteni v "kršenje najbolj svete pravice do družine" iz svojih žepov plačajo za povračilo materialne in čustvene škode. "Nadaljevali bomo z obrambo človekovih pravic koroških dečkov in starih staršev ter vseh nemočnih in zatiranih ljudi v tej državi, ki naj končno dobijo pravico do dostojanstva in spoštovanja," je še napovedal predsednik odbora Franci Donko.

Podpredsednica združenja Glas starih staršev Metka Zevnik pa je v izjavi novinarjem med zahtevami navedla še upoštevanje razširjene družine: "V družinskem zakoniku ni ene besede o starih starših."

"Opozarjamo na to, da je naša država mačeha zlasti starim staršem in vnukom. Mi bi pa želeli imeti mamo," je še dejala. Poudarila je, da je sodišče v vseh dozdajšnjih sodbah ugotovilo kršitev človekovih pravic tako otrokom kot starim staršem. "Ampak otrok se ne vrne nazaj. Velika krivica se dogaja," je še ocenila Zevnikova.

Dečka iz Velenja je Center za socialno delo Velenje konec marca lani namestil v rejniško družino brez vednosti starih staršev s Koroške, pri katerih sta dečka živela po nasilni smrti njune matere decembra 2015. Babica dečkov si zdaj s tožbo na upravnem sodišču prizadeva dobiti dovoljenje za rejništvo.