Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Požar je prizanesel Isteničevi penini

Deli na:
Požar je prizanesel Isteničevi penini

Bila je še živa, ko so na kraj dogajanja prispeli gasilci. - Foto: Profimedia

Policisti so po požaru na posestvu Istenič v Stari vasi na Bizeljskem, kjer je v ponedeljek zagorelo gospodarsko-turistično poslopje, danes opravili ogled.

Zavarovali so sledi, po končani preiskavi pa bodo obvestili pristojno tožilstvo, so na Policijski upravi (PU) Novo mesto povedali za STA. Požar ni poškodoval proizvodnje in zalog podjetja.

Po podatkih novomeške PU so brežiške policiste v ponedeljek nekaj pred poldnevom obvestili o požaru na gospodarsko-turističnem objektu v Stari vasi na Bizeljskem. Požar, v katerem ni bil nihče poškodovan, so gasilci omejili in pogasili. Kriminalisti in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija pa so danes tam opravili ogled in ugotavljali okoliščine požara.

Po podatkih krških gasilcev je šlo za obsežen požar, pogorelo pa je celotno ostrešje z mansardnim apartmajskim delom. Ogenj naj bi uničil tudi opremo v pritličnem delu omenjenega poslopja, vinske kleti pa naj ne bi poškodoval.

Bizeljska družina Istenič je sicer znana po kakovostnih peninah lastne izdelave. Kot je za medije danes povedal solastnik tega družinskega podjetja Janez Istenič, se je požar vnel izredno burno. Hiša je zagorela "kot bakla", v eni uri pa je bilo vse končano.


Požar sicer podjetja ni oškodoval glede proizvodnje, vinskih zalog in končnih izdelkov. Zgorelo pa je precej reprodukcijskega materiala, dva polavtomatska stroja za polnjenje in mašenje steklenic ter približno 40.000 evrov vreden traktor, kar jim bo povzročilo še največjo izgubo.

Na objektu je pogorel predvsem turizmu namenjeni gornji del z ostrešjem in mansardo, ki je popolnoma uničen, hkrati pa je zgorel tudi nadstrešek ob kleti z omenjenim reprodukcijskim materialom in drugo opremo. Preostalih objektov na posestvu ogenj ni dosegel ali poškodoval.

V prizadeti 22 let stari stavbi so uničene tudi vse električne in vodovodne napeljave, lastniki pa se bodo čiščenja pogorišča lotili čim prej. Ravnali bodo po nasvetih strokovnjakov, ker so imeli vse skupaj z zalogami zavarovano za 250.000 evrov, pa pri sanaciji računajo na zavarovalnino, čeprav je vprašanje, kaj vse jim bo zavarovalnica priznala, je dodal.

Istenič je sicer skupno škodo in sanacijo ocenil na nekaj 100.000 evrov, sicer pa po odhodu kriminalistov pričakujejo cenilca, je dejal.

Družinsko podjetje Istenič sicer letno napolni od 130.000 do 150.000 steklenic vina, 70 odstotkov proizvodnje proda v Sloveniji, preostalo pa izvozi, je še povedal Istenič.