zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Povprečna julijska plača nominalno nižja, realno približno enaka kot junija

Deli na:
Povprečna julijska plača nominalno nižja, realno približno enaka kot junija

Foto: Bobo

Povprečna mesečna bruto plača za julij je v Sloveniji dosegla 1549,29 evra in bila s tem nominalno za en odstotek nižja, realno pa približno enaka plači za junij. Povprečna mesečna neto plača za julij je znašala 1010,26 evra in je bila nominalno za 0,8 odstotka nižja kot mesec pred tem, kažejo podatki statističnega urada.

Povprečna mesečna plača je bila nižja v obeh sektorjih, javnem in zasebnem. V javnem sektorju je upadla za 0,9 odstotka, v zasebnem pa za 0,6 odstotka.

Na mesečni ravni se je povprečna mesečna neto plača najizraziteje znižala v rudarstvu (za 6,7 odstotka), oskrbi z električno energijo, plinom in paro (za 4,8 odstotka) in izobraževanju (za 2,8 odstotka).

Najvišjo povprečno mesečno neto plačo za julij so prejeli zaposleni v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, in sicer 1426,50 evra, najnižjo pa zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, ki so dobili 718,49 evra.

Najvišjo povprečno mesečno neto plačo so prejeli zaposleni v osrednjeslovenski statistični regiji, kjer je bila za 8,4 odstotka višja od slovenskega povprečja.

Najnižjo so prejeli v primorsko-notranjski statistični regiji, kjer je bila za 10,6 odstotka nižja od slovenskega povprečja. Znižala se je v večini statističnih regij, najbolj v posavski statistični regiji, in sicer za 5,3 odstotka.