favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Povišice za 3710 uradnikov

Deli na:

V letu 2009 je po dostopnih podatkih iz evidence ministrstva za finance v organih državne uprave višji plačni razred pridobilo najmanj 3710 javnih uslužbencev. Največ na ministrstvu za finance, kjer je v višji plačni razred napredovalo 169 uslužbencev, na ministrstvu za delo pa je eden od zaposlenih pridobil za 17 plačnih razredov višjo plačo.

V letu 2009 je po dostopnih podatkih iz evidence ministrstva za finance v organih državne uprave višji plačni razred pridobilo najmanj 3710 javnih uslužbencev. Največ na ministrstvu za finance, kjer je v višji plačni razred napredovalo 169 uslužbencev, na ministrstvu za delo pa je eden od zaposlenih pridobil za 17 plačnih razredov višjo plačo.

Število pridobljenih višjih plačnih razredov je različno, od enega do največ 17 plačnih razredov na enega javnega uslužbenca, so za STA odgovorili na ministrstvu za javno upravo (MJU).

Tako je 3710 zaposlenih v organih državne uprave skupaj pridobilo za 969 plačnih razredov višjo osnovno plačo, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Pri tem poudarjajo, da v tej številki niso zajeti podatki za ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo, za katere MJU nima neposrednega dostopa do baze podatkov.

Pridobljeni višji plačni razredi so posledica napredovanj v višje plačne razrede in napredovanj v višje nazive na istih delovnih mestih ter premestitev javnih uslužbencev na zahtevnejša delovna mesta v skladu z veljavnimi predpisi, so zatrdili na ministrstvu za javno upravo.

Glede na podatke, ki jih je za STA poslalo MJU, je na ministrstvu za finance v višji plačni razred napredovalo 169 uslužbencev, na ministrstvu za zunanje zadeve 130, na ministrstvu za gospodarstvo 95, na ministrstvu za okolje in prostor 91, na ministrstvu za kmetijstvo 81, na ministrstvu za promet 74 in na ministrstvu za šolstvo in šport 77.

Na ministrstvu za javno upravo je v višji plačni razred napredovalo 68 uslužbencev, na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve 61, na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo 46, na ministrstvu za kulturo 44, na ministrstvu za pravosodje 36 in na ministrstvu za zdravje 34 uslužbencev.

Za največ, in to 17 plačnih razredov, je napredoval uslužbenec na ministrstvu za delo. Na tem ministrstvu je še en uslužbenec napredoval za 16 plačnih razredov. Za 15 plačnih razredov je napredoval uslužbenec na ministrstvu za pravosodje.

Na tovrstne navedbe so se odzvali tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Kot pojasnjujejo v sporočilu za javnost, gre v primeru napredovanja javnega uslužbenca za 17 plačnih razredov za uslužbenca, ki je bil najprej razporejen na delovno mesto svetovalca, z izhodiščnim plačnim razredom 29 in je bil nato premeščen na zahtevnejše delovno mesto podsekretarja. Pri tem mu je bila s soglasjem vlade na podlagi zakona o javnih uslužbencih določena za pet plačnih razredov višja osnovna plača in se je tako uvrstil v 46. plačni razred.

Ob tem na ministrstvu za delo poudarjajo, "da v konkretnem primeru ne moremo govoriti o napredovanju javnega uslužbenca, kot je to napačno predstavljeno v prispevku". Glede navedbe o napredovanju javnega uslužbenca za 16 plačnih razredov pa na ministrstvu pojasnjujejo, da so natančno proučili podatke svoje kadrovske evidence, iz katere tovrstno napredovanje ne izhaja. Zato menijo, da se podatki ne nanašajo na ministrstvo za delo.

Za 13 plačnih razredov višjo plačo imata uslužbenca na ministrstvu za finance in na visokošolskem ministrstvu. Dvema državnima uslužbencema, in sicer enemu na ministrstvu za šolstvu, drugemu pa na ministrstvu za pravosodje, so dvignili osnovno plačo za 12 plačnih razredov.

Višje plačne razrede imajo tudi uslužbenci v drugih organih državne uprave, največ na davčni upravi, kjer je višji plačni razred pridobilo 853 zaposlenih (eden od zaposlenih ima za 12 plačnih razredov višjo plačo, eden pa za 11), in na carinski upravi, kjer ima višje plače 400 zaposlenih.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij je višji plačni razred pridobilo 323, na upravi za javna plačila pa 160 uslužbencev - eden od njih je pridobil za 10 plačnih razredov višjo plačo.

Višje plače so letos pridobili tudi uslužbenci na uradu za intelektualno lastnino (tukaj je med drugim eden od uslužbencev pridobil za 12 plačnih razredov višjo plačo), upravi za pomorstvo - tudi tukaj se lahko eden od zaposlenih pohvali z 12 razredov višjo plačo - in Zdravstvenemu inšpektoratu RS, kjer je eden od zaposlenih letos napredoval za 11 plačnih razredov.

Prav tako so višje plačne razrede med drugim pridobili tudi uslužbenci na uradu za preprečevanje pranja denarja, na uradu za nadzor proračuna, na uradu za varstvo potrošnikov, na Veterinarski upravi RS, inšpektoratu kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport, je še razvidno iz podatkov, ki jih je poslalo MJU.