Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Potrditev in ratifikacija

Deli na:

DZ je na izredni seji vendarle potrdil zaključni račun državnega proračuna za leto 2007, ki ga je ob koncu redne januarske seje zavrnil. Za je glasovalo 59 poslank in poslancev proti pa devet. Državni zbor je danes s potrebno dvotretjinsko večino podprl ratifikacijo protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato. Za je glasovalo 75 poslancev, proti pa jih je bilo 11. Vstopa Hrvaške niso podprli le v poslanskih skupinah SLS in SNS.

DZ je na izredni seji vendarle potrdil zaključni račun državnega proračuna za leto 2007, ki ga je ob koncu redne januarske seje zavrnil. Za je glasovalo 59 poslank in poslancev proti pa devet. Državni zbor je danes s potrebno dvotretjinsko večino podprl ratifikacijo protokola o vstopu Hrvaške v zvezo Nato. Za je glasovalo 75 poslancev, proti pa jih je bilo 11. Vstopa Hrvaške niso podprli le v poslanskih skupinah SLS in SNS.

Potem ko je DZ 29. januarja z glasovi poslancev vladnih strank SD, Zares in LDS zaključni račun predlanskega proračuna zavrnil, kar je poslance SDS vodilo v odločitev, da ne sodelujejo več pri glasovanjih in je moral predsednik DZ Pavel Gantar sejo tik pred glasovanjem o vstopu Albanije v zvezo Nato prekiniti, je vlada zaključni račun državnega proračuna za leto 2007 poslala v ponovno obravnavo v DZ v nespremenjenem besedilu - tistem, ki mu je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom ter v njem namesto presežka našlo primanjkljaj.

Nepravilnosti in prikrivanje dejanskih rezultatov upravljanja državnega proračuna v letu 2007 so poslanke in poslance SD privedli do zaključka, da je predlog obravnavanega zaključnega računa netransparenten in v neskladju s področno zakonodajo, je povedala Breda Pečan. Ker pa se zavedajo odgovornosti do domovine in mednarodne skupnosti, bodo glasovali tako kot vedno, odgovorno in državotvorno, je dodala. Kako je to, ni povedala, je pa spomnila, da so ob prvem glasovanju sprejemu zaključnega računa nasprotovali.

Danes ni razloga, da bi glasovali drugače kot prvič, je menil Borut Sajovic (LDS). Kot je pojasnil, so na januarski seji potrditvi zaključnega računa nasprotovali - glasovali so v skladu s svojo vestjo in obkrožili proti. "To pa zato, ker je treba odločitve računskega sodišča spoštovati," je dejal Sajovic.

Proti so na januarski seji glasovali tudi v poslanski skupini Zares, tokrat pa se bo po besedah Vilija Trofenika vsak odločal po lastni presoji. Svoje stališče so že predstavili, zato ga je nesmiselno ponavljati, je dejal poslanec Zaresa. Ob tem je opozoril, da ne gre le za nezakonito evidentiranje prihodkov in odhodkov ter posledično nepravilno prikazovanje rezultata državnega proračuna, temveč tudi za nepravilno proračunsko načrtovanje.

Nasprotno so poslanci DeSUS zaključni račun podprli že ob prvem glasovanju, zato po besedah Vilija Rezmana nimajo zadržkov, da ga ne bi tudi tokrat. Današnja izredna seja sicer ni sklicana zaradi proračuna, temveč zaradi političnega prestiža, je ocenil. Strinjal se je, da so nekateri rezultati predlanskega proračuna res zelo dobri, a je pozval tudi k priznanju napak, ki jih je ugotovilo računsko sodišče.

Tudi Janez Ribič (SLS) je menil, da gre ob ponovnem glasovanju o zaključnem računu državnega proračuna za leto 2007 za vprašanje prestiža. Spomnil je na finančno krizo ter menil, da je obravnavana tema popolnoma nepomembno vprašanje - "gre za prepir o oslovi senci". V SLS bodo ponovno glasovali za in tudi koalicija bi po njegovem mnenju ravnala odgovorno, če bi priznala dosežke prejšnje vlade ter zaključni račun sprejela.

Jože Tanko (SDS) je izredno sejo označil za popravni izpit za koalicijo in ji predlagal, naj ga vzamejo resno. Zaključni račun, ki ga je ponovno vložila Pahorjeva vlada, je spričevalo dela prejšnje vlade za leto, v katerem so se opazno izboljšali razvojni trendi Slovenije, je spomnil.

Nasprotno je Zmago Jelinčič (SNS) vprašal, ali bodo morali glasovati tolikokrat, da bo rezultat pravšnji. Tako se v demokraciji ne počne, je opozoril. Današnja seja je daleč stran od demokratičnosti in tudi totalitarnih režimov, kjer se je glasovalo toliko časa, kolikor je bilo pogodu vladajoči strukturi, je opozoril.

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je znova opozoril, da bi Hrvaška morala v procesu vključevanja v Nato podati tudi določene zemljevide, ki bi lahko prejudicirali slovensko-hrvaško mejo. Radovan Žerjav pa je v imenu poslanske skupine SLS pojasnil, da podpirajo vstop Hrvaške v Nato, a le ob določenih pogojih. Tudi on je spomnil, da bi morali biti v dokumentaciji, v katero so imeli vpogled poslanci, zemljevidi, a jih ni bilo.

Na drugi strani pa je premier Borut Pahor poslancem zagotovil, da v dokumentaciji ni spornih stvari, zaradi katerih ne bi podprli ratifikacije vstopa Hrvaške v Nato. Poudaril je, da gre v primeru približevanja Hrvaške v EU za usklajevanje pravnih redov, medtem ko gre pri vključevanju v Nato za drugačen proces in usklajevanje pravnih redov ni potrebno. Pahor je poudaril še, da pri današnjem odločanju o vstopu Hrvaške v Nato nacionalni interesi niso ogroženi in zato ni ovir za ratifikacijo pristopnega protokola.

Premier Borut Pahor je izrazil zadovoljstvo z današnjim izidom glasovanja v državnem zboru, ki je s prepričljivo večino ratificiral protokola o vstopu Albanije in Hrvaške v Nato. "Danes je slovenska politika dobro opravila svoje delo in to je eden tistih dni, ko smo lahko ponosni," je po zaključku seje novinarjem v DZ dejal Pahor.

"Slovenska politika se je znašla prejšnji teden v nekem krču in bilo je zelo pomembno, kako se bodo stvari razvile," je dejal Pahor in ocenil, da je politika iz tega izšla "kot zmagovalka". "Ravnala je premišljeno, odločno, razumela je, kakšna je hierarhija ciljev, postavila verodostojnost na prvo mesto in tako tudi potrdila svojo odločenost. Lahko smo upravičeno zadovoljni," je ocenil slovenski premier.

Poudaril je tudi pomen ratifikacije obeh protokolov z veliko večino v DZ; za vstop Albanije v Nato je glasovalo vseh 78 prisotnih poslancev, za vstop Hrvaške pa 75, 11 pa jih je bilo proti. Spomnil je, da še ni minilo prvih sto dni njegove vlade in da je njegova vlada pravzaprav veliko tvegala, ko je poslala v DZ predlog, ki zahteva dvotretjinsko večino.

"To je še vedno čas, ko so povolilne stvari razgrete in ko se težko sestavi dvotretjinsko večino. Slovenski politiki je to uspelo. Sicer ne brez težav, toda z modrostjo in potrpežljivostjo smo jih kljub temu premagali," je dejal.

Glede napovedi o naknadnem zakonodajnem referendumu, s čimer je danes posredno zagrozila SLS, je Pahor dejal, da je to sedaj vprašanje, ki čaka predsednika državnega zbora. "Sedaj imajo po ustavi možnost tisti, ki to želijo, vložiti zahtevo za referendum in če bo taka zahteva ustrezala pogojem, bo verjetno do tega prišlo," je dejal Pahor in ocenil, da je odvisno, "kako in na kakšen način se bo morebiten vlagatelj referenduma odločil predložiti predsedniku DZ gradivo".

Kljub temu pa Pahor ne dvomi, "da bomo vsi tisti, ki smo se danes v DZ z več kot prepričljivo dvotretjinsko večino odločili za to, da so izpolnjeni pogoji za vstop Hrvaške v Nato in da je to tudi v našem interesu (...) prepričljivi. Jaz sicer upam, da do tega ne bo prišlo, če pa bo, bo slovenska politika pred nalogo, da o tem pojasni razloge, zakaj smo se danes s tako prepričljivo večino v DZ odločili v prid vstopa Hrvaške v Nato," je dejal Pahor.

Poudaril je, da so poslanci vstop Hrvaške v Nato podprli "ne zato, ker bi bili advokat hrvaških interesov, ampak ker smo advokat slovenskih interesov, ker izpolnjujemo obljube, ki jih dajemo zaveznicam in ker želimo biti verodostojni v mednarodni skupnosti".

"Če bi se danes zgodilo, da bi DZ iz teh ali onih razlogov zavrnil ratifikacijo o vstopu Hrvaške v zvezo Nato, bi imela Hrvaška zelo močan adut v svojih rokah, ko bi mednarodno skupnost prepričevala, da ne samo pri EU, ampak tudi pri Natu, Slovenija iz neke kaprice blokira njeno približevanje tem dvema institucijama. Zdaj Hrvaška tega izgovora nima, Slovenija je zelo jasno ločila zrno od plevela. Tam kjer imamo zadržke, imamo tudi argumente za to, tukaj pa zadržkov nismo imeli," je še poudaril slovenski premier.