pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Potemkinova vas Anje Kopač Mrak

Deli na:
Potemkinova vas Anje Kopač Mrak

Foto: Bobo

Aktivna politika zaposlovanja ministrice za delo Anje Kopač Mrak mlade legalno sili v napol zastonjsko delo, pri čemer izgubijo celo pravico do plačila osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Medtem ko se ministrica za delo Anja Kopač Mrak hvali, da je število brezposelnih v času njenega ministrovanja upadlo na manj kot tisoč, nam je ena od mlajših iskalk zaposlitve s srednješolsko izobrazbo zaupala, kako je politika Mrakove videti v praksi. Zaradi svojega položaja ne želi biti izpostavljena z imenom. Ker je bila brez prihodkov, je bila prisiljena prejemati denarno socialno pomoč 230 evrov na mesec in plačilo osnovnega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja 42 evrov mesečno. Aprila letos je kandidirala za trimesečno usposabljanje na delovnem mestu, ki ga omogoča projekt aktivne politike zaposlovanja, za kar naj bi vlada letos zagotovila sto milijonov evrov. Udeleženci usposabljanja pri delodajalcu (dejansko se za lažja dela s svojo izobrazbo usposobijo že v dveh tednih, nato pa delajo kot vsi drugi zaposleni) prejemajo dodatek za aktivnost v višini tri evre na uro.

Pred dvema tednoma so jo iz Centra za socialno delo Vič Rudnik v Ljubljani pozvali, naj jim pošlje plačilno listo, da ji bodo izdali novo odločbo. Plačilne liste seveda nima, saj ne prejema plače, pač pa jim je poslala bančni izpisek za julij, ko je za 152 opravljenih ur dobila 456 evrov in 79 evrov za prevoz. Tedaj so ji iz CSD dejali, da zaradi te vsote denarja kot delovno aktivna oseba ni upravičena ne do denarne socialne pomoči ne do plačila osnovnega in dodatnega zavarovanja.

Zdaj se sprašuje, kako naj si človek s 456 evri nagrade za poln delovni čas poleg vseh drugih življenjskih stroškov še sam plačuje osnovno in dodatno zavarovanje. Zakaj je ta nagrada za poln delovnik veliko manjša od zakonsko predpisane minimalne plače, je pa ravno dovolj velika, da udeleženci usposabljanja delujejo kot prejemniki socialne pomoči in plačevanja zdravstvenega prispevka? Takšna ureditev pomeni kršitev ustavnih pravic do socialne pomoči in zdravstvenega varstva, je prepričana. Ministričina aktivna politika zaposlovanja se ob besedah naše sogovornice izkaže kot še ena možnost izkoriščanja mladih brezposelnih z napol neplačanim delom, Mrakova pa se lahko hvali, da je zelo uspešna.