Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Posojilo se izteka

Deli na:

Posojilo v višini 130 milijonov evrov, ki ga je pri Novi Ljubljanski banki (NLB) najel Infond Holding, se izteče v sredo. V NLB čakajo na odgovor Infond Holdinga, vse več pa je ugibanj o usodi 12,5 odstotka Mercatorja in 20 odstotkov Pivovarne Laško, s katerima je posojilo zavarovano.

Posojilo v višini 130 milijonov evrov, ki ga je pri Novi Ljubljanski banki (NLB) najel Infond Holding, se izteče v sredo. V NLB čakajo na odgovor Infond Holdinga, vse več pa je ugibanj o usodi 12,5 odstotka Mercatorja in 20 odstotkov Pivovarne Laško, s katerima je posojilo zavarovano.

Na vprašanje, kakšne postopke načrtujejo v primeru omenjenega posojila, so v NLB odgovorili, da bodo ravnali skladno s pogodbo in utečenimi postopki. Ti predvidevajo da dolžnika pozovejo in mu postavijo rok za plačilo kredita, kar je odvisno od pogodbe. "Seveda pa konkretnih poslov oz. odnosov s strankami ne moremo komentirati," so dodali v NLB.

Če Infond Holdingu, prek katerega Boško Šrot obvladuje lastništvo Pivovarne Laško, ne bo uspelo pridobiti novih virov financiranja za poplačilo posojila, bi lahko NLB začela unovčevati zavarovanja oz. bo zasegla zastavljene vrednostne papirje.

V NLB pravijo, da bodo ravnali "skladno s pogodbo in utečenimi postopki", kar pomeni, da bodo dolžnika pozvlai in mu postavilo rok za plačilo kredita, ki je odvisen od pogodbe. Sicer pa konkretnih poslov oz. odnosov s strankami ne morejo komentirati.

V medijih pa se krepijo ugibanja o možnih razpletih zgodbe. NLB je aprila za 45 dni reprogramirala posojilo Infond Holdingu, kar je sprožilo resen razkol v koaliciji in sprožilo vroče javne polemike o t.i. tajkunskih kreditih ter botrovalo sprejetju zakonodaje, ki naj bi preprečevala podobne poteze, afera pa je s položaja predsednika uprave NLB odnesla tudi Draška Veselinoviča.

Vse več namigov je, da se skupina podjetij okoli Pivovarne Laško ter njen največji lastnik Šrot srečuje z resnimi finančnimi težavami. NKBM je že prejšnji teden pozvala Infond Holding, ki je 54-odstotni lastnik Laškega, k poplačilu petih milijonov evrov posojila, zavarovanega z delnicami Pivovarne Laško.

Obvladovanje razmer je Šrotu otežila tudi petkova t.i. stopniščna skupščina Pivovarne Laško, na kateri so mali delničarji in predstavniki države zavrnili vse predlagane sklepe uprave, Kapitalska družba pa bo kot drugi največji lastnik Laškega še ta teden zahtevala sklic nove skupščine, na kateri naj bi najverjetneje zahtevala zamenjavo nadzornega sveta družbe.

Usoda posojila Infond Holdinga pri NLB je namreč povezana s postopkom prodaje 25-odstotnega deleža v Mercatorju, ki ga Infond Holding od konca lanskega leta prodaja skupaj s Pivovarno Laško.

Po navedbah današnje izdaje časnika Dnevnik naj bi Unicredit banka Slovenija danes na Infond Holding poslala ponudbo za odkup 12,5 odstotka Mercatorja, preostali delež pa naj bi s posojilom ene od bank v skupini Unicredit odkupil Branko Roglič, lastnik hrvaške družbe Orbico.

Predsednik uprave slovenskega dela italijanske banke France Arhar naj bi se po pisanju Dnevnika in današnjih Financ v ponedeljek sestal z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom glede nakupa deleža v Mercatorju, saj naj si Unicredit ne bi upal speljati posla brez politične podpore. Srečanje sta, kot navajajo Finance, potrdila tako Arhar kot Lahovnik, vendar vsebine nista komentirala.

Lahovnik po informacijah obeh časnikov ni dal blagoslova Arharju. Kot navaja Dnevnik, v ponedeljek zaradi namere Unicredita v vladnih krogih "niso skrivali nezadovoljstva, kaj šele, da bi ji dali blagoslov". Namero naj bi celo označili "za sovražno dejanje do slovenske države", poroča Dnevnik

V ozadju posla naj bi po pisanju Dnevnika šlo za oblikovanje večjega svežnja delnic, ki bi ga prodali eni večji tujih trgovskih verig, omenja pa italijanski Coop, ki je v začetku leta prevzel razpisno dokumentacijo za nakup do polovice Mercatorja.

Kot pišejo Finance, pa je usoda 12,5-odstotnega deleža v Mercatorju, ki bi z unovčitvijo zavarovanja za posojilo Infond Holdingu pripadel NLB, povezana tudi s klavzulo v posojilni pogodbi, ki NLB narekuje obvezno prodajo delnic.

Obstajal naj bi načrt, pišejo Finance, po katerem naj bi delež od NLB odkupila država prek posebne družbe v nastajanju, ta pa bi verjetno delež prodala naprej, pri čemer bi se po pisanju Financ lahko državnemu deležu pridružil Unicredit z osmimi odstotki Mercatorja, ki jih je na podlagi reodkupnih pogodb zasegel Istrabenz.

V Unicredit banki Slovenija so se na to pisanje odzvali s pojasnilom, da ne morejo in nimajo namena komentirati različnih špekulativnih informacij in vrednostnih sodb, ki se v zadnjem času pojavljajo v medijih. "Tudi današnjih netočnih in zavajajočih poročanj medijev zato zaradi bančne zakonodaje in delovanja v skladu z dobro poslovno prakso ne moremo komentirati, zagotovo pa ne prihajajo iz naše sredine," so dodali.

Ljubljanski župan Zoran Janković je medtem izrazil pričakovanje, da bo četrtinski delež Mercatorja od Infond Holdinga prevzela država. Na novinarski konferenci v Ljubljani sicer ni želel ugibati o morebitnem podaljšanju kredita Infond Holdingu. Prav tako ni želel ugibati, kdo bo končni kupec četrtine Mercatorja, smiselno pa se mu zdi, da ga kupi trgovec.