reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslovanje RTV

Deli na:

Revizijsko poročilo o poslovanju RTV Slovenija dokazuje, da je RTV v letu 2008 poslovala pozitivno, sredstva pa so bila namensko porabljena, je med prekinitvijo seje odbora za kulturo in pred glasovanjem o sklepih poudaril generalni direktor RTVS Anton Guzej. Dodal je, da se ne bojijo investicij, RTV pa je lani zanje namenila 15,5 milijona evrov.

Revizijsko poročilo o poslovanju RTV Slovenija dokazuje, da je RTV v letu 2008 poslovala pozitivno, sredstva pa so bila namensko porabljena, je med prekinitvijo seje odbora za kulturo in pred glasovanjem o sklepih poudaril generalni direktor RTVS Anton Guzej. Dodal je, da se ne bojijo investicij, RTV pa je lani zanje namenila 15,5 milijona evrov.

Ker v nadaljevanju seje odbora DZ za kulturo, šolstvo, šport in mladino po besedah predsednice odbora Majde Potrata pri obravnavi poročila nadzornega sveta RTVS za leto 2008 ni bila več predvidena razprava, ampak le še obrazložitev glasu, Guzej na sami seji ni mogel predstaviti revizijskega poročila. To je bilo sicer kasneje z dodatnim sklepom odbora priloženo gradivu, ki naj bi ga poslanci obravnavali na plenarni seji na temo Problematika podfinanciranosti RTVS.

Med desetminutnim odmorom, ki ga je pred glasovanjem odredila Potrata, je Guzej poudaril, da revizijskega poročila ne želijo obravnavati prav zato, ker je pozitivno. "Gre za očiten namen, da nas na druge načine diskvalificirajo," je dodal.

"Zagotavljam, da smo v lanskem letu pozitivno poslovali," je pojasnil generalni direktor javne RTV, pri tem pa poudaril, da tudi iz revizije izhaja namenska poraba sredstev. "Tukaj jaz ne bom popuščal in bom tudi predlagal, da pride računsko sodišče na RTV in da preveri naše podatke," je dodal.

Guzej je ob tem zatrdil, da so nadaljevanko Strasti financirali iz rednih sredstev, prav tako pa v tem času "nismo prodali ene delnice". Iz naslova delnic imajo tako po njegovih navedbah okoli 42 milijonov evrov kapitala, namenjenega razvoju.

Investicije so bile na RTV centrih v Kopru, Lendavi in Ljubljani, zagotavlja Guzej. Pri tem je navedel, da so "v lanskem letu vložili v investicije 15,5 milijona evrov", medtem ko pred tem nikoli niso vložili po več kot 10 milijonov. Za leto 2009 pa imajo v načrtu nameniti 20 milijonov za investicije.

Digitalizacijo v okviru radia so zaključili, digitalizacijo televizije pa bodo izvedli do leta 2012, povečini iz lastnih sredstev, dodaja generalni direktor.

Ob tem je dejal, da so mnogi javni servisi v veliki krizi. "V tem času, ko štiri leta ni bilo nobene spremembe, kar se tiče višje cene RTV prispevka, smo mi delali s pozitivnim rezultatom, in mislim, da je to uspeh," je še povedal.

Opozarja, da so zmanjšali število zaposlenih za 175 ob stalnem vodenju socialnega dialoga z vsemi sindikati v hiši. Kot "očiten uspeh" pa je navedel tudi zmanjševanje stroškov na vseh ravneh, ki je doseglo raven 10 milijonov evrov letno.

"Ko sem jaz prihajal na RTV, je ta posloval s petimi milijoni evrov kreditov, danes ni nobenega kredita," še spominja Guzej, ki meni, da poslujejo "likvidno in transparentno, bolj transparentno kot pred leti".

Glede ocen ministrice za kulturo Majde Širca, ki jih je v torek na seji odbora za kulturo izrekla v zvezi s poslovanjem RTVS, pa je Guzej mnenja, da ministrica "ni imela vseh relevantnih podatkov" ali pa jo je "nekdo tudi zavajal". Ministrico ima Guzej sicer namen povabiti v hišo, da ji predstavi podatke o poslovanju in pojasni nekatere zadeve.