901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanci bodo o razrešitvi Bizjak Mlakarjeve odločali na izredni seji v torek

Deli na:
Poslanci bodo o razrešitvi Bizjak Mlakarjeve odločali na izredni seji v torek

Foto: Bobo

Poslanci SMC so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bodo odločali o razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar. Seja bo predvidoma v torek, 26. aprila, torej še pred prazniki.

O sklicu izredne seje se bodo predstavniki poslanskih skupin dogovorili na petkovi seji kolegija DZ.

Razrešitev Bizjak Mlakarjeve je predsednik vlade Miro Cerar državnemu zboru predlagal v torek. Kot je zapisal v obrazložitvi, je ministrica s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, povzročila oziroma sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese.

Zadnji tak primer neustreznega ravnanja ministrice je po Cerarjevih navedbah povezan z neizpolnitvijo sklepov vlade o prenosu upravljanja rudnika ter vseh s tem povezanih nalog na Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Cerar je ministrico sprva pozval o odstopu, ker pa tega ni storila, je v DZ poslal predlog za njeno razrešitev.

Pričakovati je, da bo za razrešitev Bizjak Mlakarjeve na seji glasovalo zadostno število poslancev. Za Cerarjevim predlogom namreč stojijo v največji koalicijski stranki SMC, poleg tega so podpor napovedali še v opozicijski ZL in NSi.

V najmanjši koalicijski stranki SD stališča še niso zavzeli, v DeSUS pa bodo o podpori ministrici za kulturo iz njihovih vrst odločali danes. V tej stranki za zdaj niso enotni, kako bodo glasovali pri predlogu za njeno razrešitev, vodstvo DeSUS pa je ministrici že priporočalo, naj jim olajša položaj in odstopi. Predsednik stranke Karl Erjavec se sicer nagiba k temu, da razrešitve ne podprejo.