Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pornografija iz Butal

Deli na:

Na POP TV si manejo roke, saj je Kmetija slavnih postala najbolj gledan in odmeven resničnosti šov, po pretepu, vulgarnih besedah in kletvicah, goloti in spolnosti pa je celo najbolj gledana oddaja sploh. Vrtijo jo že ob osmih zvečer, njeni najbolj zvesti gledalci pa so predšolski in šolski otroci, kar potrjujejo tudi vsakdanji klepeti otrok v vrtcu, šoli, doma, med prijatelji. Čeprav naj bi bila kršena ne le določila zakona o medijih, temveč tudi Konvencija o otrokovih pravicah, se doslej ni zganila še nobena izmed nadzornih ustanov v Sloveniji.

Na POP TV si manejo roke, saj je Kmetija slavnih postala najbolj gledan in odmeven resničnosti šov, po pretepu, vulgarnih besedah in kletvicah, goloti in spolnosti pa je celo najbolj gledana oddaja sploh. Vrtijo jo že ob osmih zvečer, njeni najbolj zvesti gledalci pa so predšolski in šolski otroci, kar potrjujejo tudi vsakdanji klepeti otrok v vrtcu, šoli, doma, med prijatelji. Čeprav naj bi bila kršena ne le določila zakona o medijih, temveč tudi Konvencija o otrokovih pravicah, se doslej ni zganila še nobena izmed nadzornih ustanov v Sloveniji.

Iz podatkov POP TV, ki smo jih prejeli na naše vprašanje, kakšna je sestava gledalcev in ali med njimi prevladujejo družine z otroki, nismo dobili ustreznega odgovora. Izvedeli smo le, da prevladujejo gledalci, stari od 18 do 49 let, Kmetija slavnih pa naj bi bila posebno priljubljena med predstavnicami nežnejšega spola. Namesto poklicne in izobrazbene strukture, ki nas je prav tako zanimala, so se raje pohvalili z visokimi odstotki gledanosti.

Prav »odlični rezultati« gledanosti po prepričanju Branka Čakarmiša, programskega direktorja Pro Plusa, potrjujejo pravilnost njihove programske poslovne odločitve. Različni odzivi javnosti na odmeven šov, kot je Kmetija slavnih, se mu zdijo povsem razumljivi, kar pomeni, da se ga ne dotaknejo niti v nebo vpijoče negativne kritike: »Gre za resničnostni šov in v oddaji tako prikažemo avtentično dogajanje.« Obenem nam je potrdil, da Slovenci v primerjavi z drugimi medijskimi trgi sodimo v sam vrh pri spremljanju tovrstnega televizijskega žanra.

Izbor kvalitetnega
Zaradi kletvic, vulgarnih besed, prikazovanja spolnosti in golote ob osmih zvečer, ko tudi najbolj pridni otroci še ne spijo, doslej ni ukrepala nobena nadzorna ustanova. V javnosti se je oglasila le varuhinja za človekove pravice dr. Zdenka Čebašek Travnik, ki je za naš časopis ponovila svojo kritiko oddaje: »Ne glede na producenta takšnih oddaj, smo v preteklosti obsodili prizore, ki vsebujejo elemente nasilja in ponižujočega ravnanja. Opozorili smo, da so tem vsebinam izpostavljeni tudi otroci, kar lahko pomeni nedopusten poseg v njihove pravice. Ob tokratnih pritožbah gledalcev menimo, da je nujen razmislek o vsebini in sporočilih takih oddaj. Staršem, učiteljem in drugim odraslim osebam predlagamo, da se z otroki pogovarjajo o vsebinah, ki so jih gledali. Takšni pogovori lahko pomagajo ustvarjati kritično distanco do teh oddaj. Tistim, ki želijo pred temi vsebinami otroke zavarovati, predlagamo, da uporabijo pritožbene poti, otrokom pa omogočijo drugačen način preživljanja prostega časa.«

VEČ V TISKANI IZDAJI

 

Apek uvedel postopek nadzorstva nad oddajo Kmetija slavnih

Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je takoj po seznanitvi s prvo prijavo RTV Slovenija zoper programsko vsebino Kmetija slavnih na Pop TV uvedla postopek strokovnega nadzorstva. Agencija bo s postopkom končala predvidoma v prvi polovici novembra, medtem ko namerava Pop TV s predvajanjem oddaje zaključiti v začetku decembra.

Agencija bo v postopku nadzorstva ugotavljala, ali so omenjene značilnosti oddaje takšne, da bi lahko škodovale otrokom in mladoletnikom ter bi morale biti kot take ustrezno označene oziroma predvajane v kasnejšem časovnem terminu. Tako namreč menijo na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so se zoper oddajo pritožili na Inšpektoratu za kulturo in medije, ta pa je pritožbo posredoval Apeku.

Pred dokončnim oblikovanjem odločitve bo agencija pridobila strokovno mnenje uveljavljenih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, sociologije in medijskih študij, pišejo v sporočilu za javnost. Če bo agencija v postopku ugotovila kršitve zakonodaje, lahko kršitelja zgolj opozori ter mu naloži, da kršitve v roku, ki ne sme biti krajši od enega meseca, odpravi. Hkrati dodajajo, da lahko agencija ukrepa z začasnim preklicem oziroma razveljavitvijo dovoljenja za izvajanje radijske oziroma televizijske dejavnosti po zakonu o medijih šele, če kršitelj opozorilu ne sledi in kršitev ne odpravi.

Agencija obenem opozarja, da je za sankcioniranje kršitev medijske zakonodaje pristojen tudi Inšpektorat za kulturo in medije, ki lahko neodvisno od postopkov agencije v inšpekcijskem postopku z odločbo naloži kateri koli ukrep za odpravo nepravilnosti. Poleg tega lahko kršitelju naloži plačilo globe v prekrškovnem postopku. Pri tem postopek strokovnega nadzorstva agencije ne more predstavljati nujnega elementa v odločanju inšpektorja, so še zapisali v sporočilu za javnost.