Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Popravite vprašanje

Deli na:

Za predsednika SDS Janeza Janšo referendumsko vprašanje, ki ga je danes ob predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu predlagala koalicija, ni korektno. Le če bi bilo vprašanje enako, kot bi bilo na zakonodajnem referendumu, bi v SDS spoštovali referendumsko odločitev. Sicer pa "referendumska zgodba ne bo končana".

Za predsednika SDS Janeza Janšo referendumsko vprašanje, ki ga je danes ob predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu predlagala koalicija, ni korektno. Le če bi bilo vprašanje enako, kot bi bilo na zakonodajnem referendumu, bi v SDS spoštovali referendumsko odločitev. Sicer pa "referendumska zgodba ne bo končana".

Prvak največje opozicijske stranke je bil danes na novinarski konferenci izrazito kritičen do vlade Boruta Pahorja in reševanja vprašanja meje s Hrvaško. Menil je, da "tava in išče neke rešitve" in da "vsak dan slišimo neke nove ideje", kar se po njegovem mnenju vidi tudi v tem, da je se je vladna stran zdaj odločila za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu o načinu določanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Tak referendum bi bil po njegovem mnenju smiseln pred podpisom arbitražnega sporazuma.

Formalno ta referendum sicer res ni zavezujoč, vendar pa Janša pričakuje, da bo vlada spoštovala referendumsko odločitev, ki pomeni močno politično zavezo. Vendar pa predlagano vprašanje po Janševih besedah zavaja, zato odločanje ne bo korektno. Moti ga predvsem, da je v vprašanju besedna zveza, da arbitražni sporazum "med drugim določa" določene zadeve.

Bolj korektno bi bilo po njegovih besedah, če bi se zastavilo enako vprašanje, kot bi se ga zastavilo na naknadnem zakonodajnem referendumu, torej "ali ste zato, da se ratificira arbitražni sporazum", ta pa bi bil nato objavljen v celoti. Na ta način bi bilo referendumsko vprašanje korektno, v SDS pa bi spoštovali odločitev na referendumu, je povedal Janša. Če pa bo koalicija tvegala in ne bo popravila vprašanja, "referendumska zgodba ne bo končana".

Janša je sicer znova ponovil, da sporazum prinaša dolgoročno škodo Sloveniji. Poleg tega pa tovrstno vprašanje nacionalnega pomena ne bi smelo biti stvar preglasovanja. Na ta način bi zgolj prišli do nove točke delitve znotraj naroda, česar pa Slovenija ne rabi, je opozoril predsednik SDS.

Če bo na referendumu arbitražni sporazum padel, Janša vseeno ne pričakuje odstopa vlade. Cinično je dejal, da "nihče iz te politične opcije še ni odstopil", zato tega ne pričakuje tudi od Pahorjeve vlade. Vendar pa tu vlada ni pomembna; gre za vitalne slovenske interese, je še poudaril Janša.

Predsednik SDS je sicer opozoril, da v tem trenutku niso ključen problem Slovenije "ne volilni sistem, ne istospolne poroke, ne povečanje sodniških plač in ne Hrvaška," ampak je ključen problem gospodarska kriza, kjer pa vlada "spi". Vlada bi si morala zastaviti prioritetne teme, je še poudaril Janša in dejal, da bi se morala posvetiti skrbi zaradi izgube delovnih mest in skrbem gospodarstva zaradi nelikvidnosti, zapiranja trgov in upada naročil, ne pa zadevam, "ki jih sploh ni treba reševati".