Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

POP TV in Kanal A jutri "mrkneta" na antenah

Deli na:
POP TV in Kanal A jutri "mrkneta" na antenah

Foto: Primož Lavre

Programa POP TV in Kanal A od ponedeljka naprej ne bosta več dosegljiva gledalcem, ki televizijo spremljajo le prek navadnih strešnih oz. sobnih anten.

Medijska hiša Pro plus se je namreč odločila, da ju ne bo več oddajala prek prizemne mreže oddajnikov, tako da bosta odslej dosegljiva le prek ponudnikov kabelske oz. satelitske televizije.

Izklop oddajanja programov POP TV in Kanal A prek prizemne mreže oddajnikov se bo zgodil takoj po prenehanju programske sheme iz 15. na 16. januar, so za STA v petek pojasnili v Pro plusu.

Ta korak naj bi prizadel več kot 100.000 gospodinjstev. Po podatkih zadnje terenske raziskave pomlad 2016, ki jo je opravilo podjetje AGB Nielsen, namreč živi v gospodinjstvih s prizemnim signalom 12,5 odstotka prebivalstva Slovenije, starejših od štirih let, je poročal spletni portal Žurnal24.si.

Že ob napovedi te poteze v začetku decembra so v Pro plusu pojasnili, da je sicer gledalcev, ki njihove programe spremljajo prek kabelskega, satelitskega ali optičnega priključka katerega od ponudnika teh storitev, iz leta v leto več.

Razlog za to so bogatejša programska ponudba, boljša kakovost slike, pa tudi zagotavljanje dodatnih storitev za gledalce, prilagojenih sodobnemu življenjskemu stilu in skladnih s tehnološkim napredkom (npr. ogled vsebin z zamikom, spremljanje prek različnih platform, dostop do videoknjižnic).

Pro plusovi televizijski programi POP TV, Kanal A, Kino, Brio in Oto ter vsi kanali v HD-različici bodo od 16. januarja na voljo izključno prek tistih ponudnikov kabelskega in IPTV-omrežja ter satelitske televizije, ki se bodo odločili za distribucijo njihovih vsebin v svojem sistemu.

Pri tem velja poudariti, da Pro plus ob tej potezi od operaterjev, ki ponujajo plačljive platforme za spremljanje TV-programov, želi doseči nadomestilo za prikazovanje obeh programov. Operaterji naj bi namreč doslej ne bili pripravljeni plačevati nadomestil za slovenske programe, ker jih gledalci lahko spremljajo brezplačno prek sobnih in strešnih anten.



V Pro plusu v petek v skladu s svojo poslovno politiko niso razkrili, s katerimi operaterji so prišli do dogovora. Operaterji sami pa so medtem pojasnili, da bosta oba programa še naprej v njihovi ponudbi, niso pa razkrili, koliko bodo za to morali odšteti Pro plusu in ali bodo na koncu to občutili tudi uporabniki v obliki zvišane naročnine. Na to opozarja tudi Zveza potrošnikov Slovenije.

V agenciji za komunikacijska omrežja in storitve medtem opozarjajo, da je glede na pričakovano povečanje števila vlog pri operaterjih za dostop do navedenih oblik ponudb s strani končnih uporabnikov možno, da bo prihajalo do zamikov pri priključevanju storitev na strani operaterjev.

Seznami operaterjev, ki distribuirajo TV-programe, so na voljo na spletnih straneh agencije na http://www.akos-rs.si/operaterji, cene njihovih storitev so dostopne na spletnih straneh operaterjev in preko portala agencije.

Po umiku programov POP TV in Kanal A iz digitalne prizemne televizije bodo prek navadnih sobnih oziroma strešnih anten brezplačno še naprej dosegljivi naslednji televizijski programi: TVS 1, TVS 2, TVS 3, TV Koper, TV Maribor, Vaš kanal, Planet TV, TV3 Medias, Golica TV, Gold TV, TV Arena, Nova24TV in TV Petelin. O umiku iz prizemne televizije sicer razmišljajo tudi v Planetu TV.

Več informacij o razpoložljivosti programov prek navadnih anten je na voljo na spletni strani Oddajnikov in zvez RTV Slovenija, ki upravlja digitalno prizemno omrežje oddajnikov - https://www.rtvslo.si/dvb-t/. Gledalcem s sobno ali strešno anteno je za dodatne informacije in pomoč na voljo tudi Pro plusova brezplačna telefonska številka 080 28 42.

Po mnenju strokovnjaka za medijski trg z ljubljanske fakultete za družbene vede Marka Milosavljevića je sicer to logična poteza največje komercialne televizije, ki ne bo nujno vodila v podražitev.

Slovenija je država z enim najnižjih deležev gledalcev, ki TV-programe spremljajo prek sobnih in strešnih anten, v Evropi, zato umik POP TV in Kanala A iz zraka vidi kot "toliko bolj možno in smiselno". Velik delež gledalcev se je hkrati navadil plačevati za televizijske sheme pri ponudnikih kabelskih, satelitskih in IP-platform, in to bi moralo veljati tudi za domače programe.