Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ponekod še brez elektrike, nekatere reke znova naraščajo

Deli na:
Ponekod še brez elektrike, nekatere reke znova naraščajo

Ljubljansko barje. - Foto: Bobo

Po Sloveniji poteka pospešeno odpravljanje nevšečnosti, ki so jih povzročile poplave in veter. Po podatkih Elektra Ljubljana je brez elektrike 366 uporabnikov na področju Dobrepolja in Kočevske Reke, brez elektrike je tudi 48 uporabnikov Elektra Maribor. Zaprte ostajajo nekatere ceste. Zaradi padavin pa znova naraščajo Kolpa, Krka in Ljubljanica.

Po minuli vremenski ujmi pada tudi število uporabnikov, ki so ostali brez elektrike.

Zaradi okvar na nizkonapetostnem omrežju Elektra Maribor je prizadetih 150 uporabnikov. Izpad na visokonapetostnem omrežju prenosnega 110 kV daljnovoda Ožbalt-Podvelka so uspeli odpraviti, odprava okvare na prenosnem daljnovodu 110 kV Podvelka-Vuhred pa je še v teku.

Nekatere lokalne skupnosti so v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje posameznim gospodinjstvom za zasilno oskrbo dostavile tudi agregate. Te je dostavil tudi Elektro Maribor.

Elektro Ljubljana poziva uporabnike brez elektrike, naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo. Prav tako opozarjajo, da so električni vodniki pod napetostjo in se jih ni varno dotikati, saj je zadrževanje v bližini električnega omrežja pod napetostjo lahko smrtno nevarno. Ponekod so začasno kablovodi položeni po terenu, označeni so z rdečim trakom in napisom Pozor, električna napetost!

Zaradi podrtih dreves, plazov in poplav je so še vedno zaprte nekatere ceste. Po podatkih prometnoinformacijskega centra so na Gorenjskem to ceste Rudno-Nemški Rovt, Zgornje Jezersko-prehod Jezersko in prelaz Jezersko. Na Koroškem in Savinjskem sta to cesta Sleme-Koprivna in prelaz Pavličevo sedlo. Na ljubljanskem Barju pa je zaprta cesta Podpeč-Črna vas.

Danes bo sicer v večjem delu Slovenije deževno. Zvečer in ponoči se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije spustila do nižin, kažejo napovedi vremenoslovcev.

Reka Kolpa narašča in se v srednjem toku že razliva na običajnih mestih, čez dan se bo razlivala tudi v spodnjem toku. Na Ljubljanskem barju poplavlja Ljubljanica, poplavljene površine se bodo nekoliko povečale.

Krka se razliva na običajnih mestih, v soboto se bodo poplavljene površine nekoliko povečale. Možna so razlivanja tudi drugih predvsem manjših rek v južni in osrednji Sloveniji, napoveduje agencija za okolje.