Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pomoč Grčiji je krivična in neučinkovita

Deli na:

Ukrep pomoči Grčiji je po ocenah predsednika SDS Janeza Janše krivičen in neučinkovit. Po njegovem mnenju je edina rešitev sprememba pogodbe, na podlagi katere je nastalo območje evra. Ta bi morala omogočati avtomatsko izločitev članice, ki zavestno goljufa ali ne izpolnjuje pogojev za vstop v evro območje.

Ukrep pomoči Grčiji je po ocenah predsednika SDS Janeza Janše krivičen in neučinkovit. Po njegovem mnenju je edina rešitev sprememba pogodbe, na podlagi katere je nastalo območje evra. Ta bi morala omogočati avtomatsko izločitev članice, ki zavestno goljufa ali ne izpolnjuje pogojev za vstop v evro območje.

Kot je danes na novinarski konferenci opozoril Janša, vzrok za grško krizo ni samo prekomerno zadolževanje, temveč goljufanje oz. prikrivanje realnih makroekonomskih podatkov. Spomnil je, da razkritje tovrstne goljufije ni prvo v zgodovini Grčije, saj je podatke prikrivala že ob vstopu v območje evra in takrat doživela le blage sankcije.

Ukrep kombinirane pomoči EU in IMF Grčiji po Janševih besedah ni ne pravičen ne učinkovit. Predvideva namreč solidarnostno pomoč državi, ki je goljufala in drastično kršila pravila območja evra, kar je storila že drugič. Poleg tega se breme pomoči na podlagi nekih kvantitativnih, avtomatičnih deležev razporeja med vse članice, in sicer brez ugotavljanja, koliko je posamezna članica neposredno udeležena v dolžniško-upniška razmerja do Grčije.

Ukrep je krivičen do vseh tistih zaposlenih v območju evra, tako Janša, ki imajo povprečno plačo znatno nižjo od povprečne plače v Grčiji, ne prejemajo 13. in 14. plače in tudi ne številnih dodatkov, ki so stalnica v grškem javnem sektorju. Eden izmed takšnih dodatkov je denimo dodatek za točno prihajanje na delo. "Zato pozivanje na evropsko delavsko solidarnost poleg nekega iskrenega odraza realne stiske odraža tudi veliko hipokrizije," je opozoril.

Janša poudarja, da evropsko politiko pri pomoči Grčiji vodi tudi povsem pragmatičen interes - interes finančnega kapitala tistih članic območja evra, v katerih so banke odobravale kredite grškemu komercialnemu in finančnemu sektorju. "Gre za interes upnikov, da se zagotovi sposobnost dolžnika, da vrača denar," navaja Janša in dodaja, da slovenske banke niso med temi upniki, zato bi morala slovenska vlada zagovarjati drugačen način delitve bremena pomoči Grčiji.

Kot še dodaja Janša, ukrep pomoči tudi ne daje nobenega zagotovila, da bodo sredstva vrnjena. Javnofinančna slika Grčija po njegovih besedah namreč ne daje nobenih realnih obetov, da bi bila država v dogledni prihodnosti sposobna vračati kredite. Kot dodaja Janša, ukrep pomoči tudi ne vsebuje nobenih jasno določenih pogojev, zato ni mogoče računati, da bodo obljube s strani Grčije, ki se dodatno zadolžuje na račun drugih, izpolnjene.

Zato je po prepričanju predsednika največje opozicijske stranke edina rešitev v spremembi pogodbe, na podlagi katere je nastalo območje evra. Vanjo bi bilo treba vnesti določilo, na podlagi katerega bi se članici, ki bi zavestno goljufala ali za določen čas ne bi mogla izpolnjevati pogojev za vstop v evro, avtomatsko izločila iz območja evra, in sicer za toliko časa, dokler država ne bi znova izpolnila pogojev. "Pogodbo je treba dodelati, sicer si bo Evropska monetarna unija sama spisala smrtno obsodbo," je zatrdil Janša.

Prvak SDS je sicer kritičen do kombinirane pomoči Grčiji. Zadostovalo bi namreč, da bi IMF, katerega članica je tudi Slovenija in bi tudi v tem primeru imela določene obveznosti, v celoti reševal Grčijo. Mehanizmi IMF so namreč po Janševih besedah natančno izdelani in učinkoviti, pravila igre so jasna in jih država, ki prejema pomoč, ne more izigravati. "EU pa s kombiniranim pristopom uvaja nedodelana, ohlapna pravila igre, kar ne bo učinkovalo," poudarja.

Janša je opozoril, da bi lahko kar nekaj članic evra zašlo v enake težave kot Grčija, med njimi tudi Slovenija, ki je lani kar za 59 odstotkov povečala javni dolg, medtem ko je bilo povprečje v evru območju 14 odstotkov, Grčija pa je lani javni dolg povečala za 16 odstotkov. "Slovenija je sicer šele na začetku te poti, ker je bila leta 2008 druga najmanj zadolžena država v območju evra, a se kot absolutni rekorderji pri povečanju javnega dolga najhitreje pomikamo v smeri Grčije," je dejal Janša.