Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Politično in poslovno zakulisje imenovanja Mirande Groff Ferjančič

Deli na:
Politično in poslovno zakulisje imenovanja Mirande Groff Ferjančič

Foto: Primož Lavre

Premier Miro Cerar se je po novem letu odpovedal rekonstrukciji vlade, a jo bolj na tiho vendarle izvaja. Predvsem pa se je lotil temeljite prenove svojega kabineta. Ena od njegovih pridobitev je Miranda Groff Ferjančič, ki je nemudoma po odstopu zamenjala državnega sekretarja Metoda Dragonjo.

Predsednik vlade je potreboval pol mandata, da je na ključne položaje v svoji bližini postavil sebi ustrezne ljudi, ki jim zaupa. Težišče moči v vladi se po odstopu finančnega ministra Dušana Mramorja seli z ministrstva na Župančičevi v kabinet na Gregorčičevi.

Selitve in premeščanja

Mramorja bo pričakovano zamenjala kar njegova državna sekretarka Mateja Vraničar Erman. Že prej je položaj ključnega državnega sekretarja v vladi Metoda Dragonjo zasedla Miranda Groff Ferjančič. Bedela bo nad upravljanjem državnega premoženja, s čimer vladajoča Stranka modernega centra utrjuje nadzor nad državno lastnino. V Cerarjev kabinet se seli (čeprav tega nikakor nočejo »uradno« potrditi) tudi generalni sekreter SMC Erik Kopač; namesto Francija Povšeta bo skrbel za področje nacionalne varnosti. V kabinetu je že Anton Žunič, nekdanji predsednik nadzornega sveta NLB. Vladni predsednik je številne kritike zaradi tega spornega kadrovanja nekdanjega pomembnega krivca za bančni polom preprosto vzel v zakup.

V širšem okviru gre pri zadnjem Cerarjevem kadrovanju za premeščanje moči po odhodu Mramorja. Upravljanje državnega premoženja je do zdaj nadziral finančni minister, zdaj prehaja neposredno v Cerarjeve roke. Nova finančna ministrica na tem politično izpostavljenem področju nima ambicij in ne ustrezne politične teže. Kot visoka dolgoletna uradnica se je ukvarjala predvsem z davki, pripravljanjem proračunov in zadolževanjem.

Ker Cerar z novo finančno ministrico jemlje finančnemu ministrstvu precej politične in odločevalske teže ter strateških presoj glede privatizacije, je toliko pomembnejša vloga nove državne sekretarke Mirande Groff Ferjančič.

Rudarjenje v kulturi

Položaj državnega sekretarja Metoda Dragonje v Cerarjeve vladi je bil zelo izpostavljen. Dragonja, nekdanji gospodarski minister v vladi Alenke Bratušek, je v njej veljal za tretjega človeka takoj za Mramorjem, ne nazadnje se je udeleževal sej nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Na to izpostavljeno mesto je bila takoj po odstopu Dragonje imenovana dosedanja namestnica generalnega sekretarja vlade Miranda Groff Ferjančič.

Širše je Groff Ferjančič postala znana potem, ko se je Cerar odrekel ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar. V spopadu s hčerko idrijskega poslovneža Marijana Groffa, ki mu je propadel menedžerski odkup šempetrske Letrike (nekdanje Iskre Avtoelektrike), se je morala Bizjak Mlakar umakniti. Pritiski nanjo so se povečali po zamenjavi direktorice direktorata za kulturno dediščino Špele Spanžel. Njena kolegica v svetu zavoda Centra za upravljanje dediščine živega srebra v likvidaciji (CUDHg) je bila namreč prav Groff Ferjančičeva, nekdaj nadzornica idrijske komunale. Cerar se je s podporo Groff Ferjančičeve prek najožjih sodelavcev lobistično vpletel v interesno ozadje posla (po omenjenem CUDHg) z rudniki v likvidaciji. Posel se bo prikril pod plaščem Unescove kulturne dediščine – in seveda kulturnega ministrstva.

Poslovne povezave Kopača in Kešeljevića z družino Groff

Po volitvah in takoj po postavitvi vlade je moral tudi mandatar Cerar poseči v razčiščevanje javno razkrite povezave Marijana Groffa z ustanoviteljema SMC Erikom Kopačem in svetovalcem predsednikom vlade ekonomistom Sašem Kešeljevićem – ta je zdaj tudi predsednik programskega sveta SMC. Ta ključna moža SMC sta bila poslovno povezana z družino Groff. Bila sta nadzornika družbe Infond Holding 3, ki jo je Marijan Groff uporabljal za prevzem družbe Iskra Avtoelektrika (lani je bila zaradi tega oproščen na novogoriškem okrožnem sodišču), povrh tega sta s sinom Tomažem Groffom soustanovitelja več zavodov. Družina Groff se je znala nasloniti tudi na politiko: na volitvah leta 2000 je Miranda Groff Ferjančič kandidirala na listi LDS, njen oče Marijan, bil je tudi predsednik nadzornega sveta propadle novogoriške družbe MIP, pa osem let pozneje za Zares.

Osebni stečaj

Marijan Groff je spomladi na lastni predlog končal v osebnem stečaju. Njegov sin Tomaž Groff je magistriral leta 2008 z značilno nalogo Analiza vstopa podjetja Iskra Avtoelektrika v panogo avtomobilske industrije na Kitajskem. Njegova sestra se prav tako kiti z magistrskim naslovom. V nalogi se je prav tako značilno za njeno kariero v javni upravi ukvarjala s prednostmi in slabosti sodelovanja javnega in zasebnega kapitala pri investicijah v javno infrastrukturo. O tem tudi veliko predava in – kot je bilo zapisano v napovedi ene od konferenc – izobražuje predstavnike javnega in zasebnega sektorja.

Groff Ferjančičeva je bila na finančnem ministrstvu tudi direktorica direktorata za javna naročila. V petnajstih letih, odkar dela v javni upravi (pred tem je bila zaposlena v Rotomatiki in na banki SKB) je opravljala veliko funkcij. Med drugim je bila članica sveta Javne agencije za javno naročanje, prva nadzornica Družbe za svetovanje in upravljanje, trenutno je tudi predsednica sveta Kobilarne Lipica. Velja za eno ključnih oseb pri prenosu družbe Lipica Turizem na SDH.