mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policisti letos samo do aprila odkrili že 361 ilegalnih prebežnikov

Deli na:
Policisti letos samo do aprila odkrili že 361 ilegalnih prebežnikov

Tistim, ki ne izpolnjuje pogojev, tako vstopa v državo ne bi dovolili že policisti na meji, ki bi jih nato vrnili v državo, od koder so nezakonito vstopili. - Foto: PU Maribor

Policisti so v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležili 361 ilegalnih prehodov državne meje.

Število ilegalnih prehodov se je glede na enako obdobje lani povečalo za 109 odstotkov. Med ilegalnimi prebežniki je bilo največ Afganistancev, Albancev, Turkov in Pakistancev.

V prvih mesecih lanskega leta je bilo namreč število ilegalnih prehodov relativno majhno zaradi množičnih migracij, v marcu 2016 pa se je stanje z zaprtjem balkanske poti začelo spreminjati, pojasnjujejo na policiji.

Število ilegalnih prehodov je tako začelo naraščati v drugi polovici lanskega leta, nato se zmanjšalo v letošnjem januarju, februarja pa se je spet povečalo. Policija povečanje pripisuje predvsem izboljšanim vremenskim razmeram na migracijski poti.

V celotnem lanskem letu so policisti odkrili 1148 ljudi, ki so ilegalno prestopili mejo, oziroma za 142 odstotkov več kot leta 2015, ko so zabeležili 475 ilegalnih prehodov. V to številko niso všteti migranti, ki so v Slovenijo vstopili v okviru množičnih migracij.

Medtem ko se je v letu 2015 prevladovali državljani Albanije in Sirije, pa je struktura nelegalnih prebežnikov v lanskem letu spremenila. Nesorazmerno se je povečalo število Afganistancev in Pakistancev.


Letos do konca aprila so policisti obravnavali 361 ilegalnih prehodov državne meje. Število ilegalnih prehodov se je glede na enako obdobje lani povečalo za 109 odstotkov, saj so tedaj zaznali 173 ilegalnih prehodov. Najpogosteje je šlo za državljane Afganistana, Albanije, Turčije in Pakistana.

Več poskusov nezakonitih prehodov meje so policisti zabeležili tudi po začetku izvajanja poostrenega nadzora na schengenski meji.

Večina tujcev je sicer v državo nedovoljeno vstopila na notranji meji z Italijo. Velika večina tujcev, ki je v Slovenijo nezakonito prišla iz Italije, ima sicer tako ali drugače urejen status v Italiji, navaja policija.

Tudi pri nedavno odkritih primerih po zaostritvi nadzora je šlo v večini primerov za potnike na avtobusih, ki so vstopili iz Italije v Slovenijo brez ustreznega potovalnega dokumenta. So pa odkrili tudi več primerov nedovoljenega prehajanja zunanje schengenske meje.

Na podlagi mednarodnih sporazumov so slovenski policisti tujim varnostnim organom do konca marca vrnili 182 tujcev, od tega 133 na meji s Hrvaško, kažejo podatki policije. Hrvaškim varnostnim organom so predali največ državljanov Albanije.

Medtem so letos slovenski policisti od tujih varnostnih organov sprejeli 83 ljudi, od katerih je bilo deset slovenskih državljanov.