900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija preiskuje prevzem Heliosa s strani Avstrijcev

Deli na:
Policija preiskuje prevzem Heliosa s strani Avstrijcev

Foto: Bobo

Prodajo Heliosa iz leta 2014, ko je skupina končala v rokah avstrijskega holdinga Ring International, preiskuje slovenska policija, poroča Siol.net.

Med osumljenimi naj bi bili po informacijah portala nekdanji člani uprave Heliosa, med drugim dolgoletni prvi mož Uroš Slavinec in njegov naslednik Aleš Klavžar.

Na policijski upravi Ljubljana so za portal potrdili, da v zvezi s prodajo Heliosa vodijo predkazenski postopek zaradi suma zlorabe položaja. Več zaradi interesa postopka niso mogli razkriti. Slavinec in Klavžar nista bila dosegljiva za komentar. Policija je že zahtevala dokumentacijo od nekdanjih lastnikov družbe.

V središču preiskave je domnevno sporno delovanje uprave Heliosa v obdobju, ko je družba postala tarča Avstrijcev. Še preden je Ring plačal kupnino in prevzel lastništvo Heliosa, naj bi namreč v Domžalah sprejeli več vprašljivih odločitev v korist bodočega lastnika.


Glavni očitek nekdanjim vodilnim v Heliosu, zaradi katerega jim grozi večletna zaporna kazen, je zastava vsega premoženja domžalske družbe brez soglasja in vednosti tedanjih lastnikov in nadzornega sveta. S tem so Avstrijcem v resnici omogočili najem posojila, s katerim so ti financirali prevzem Heliosa.

Ring International Holding je približno 78-odstotni lastnik Heliosa postal konec maja 2014. Po približno dveh letih konsolidacije Heliosa in Ringa je nastala skupina Helios. Ta ima na področju cestnih premazov enega vodilnih položajev v Evropi in je med največjimi proizvajalci premazov za elektro pločevino. Je eden najpomembnejših evropskih proizvajalcev premazov za železniško industrijo in vodilno podjetje v segmentu dekorativnih premazov na trgu Srednje in Vzhodne Evrope.

Evropska premazniška skupina s sedežem v Sloveniji ima podjetja in proizvodne zmogljivosti v 18 državah po vsem svetu in je krovno podjetje za številne priznane znamke. Oddelek za raziskave in razvoj skupine Helios zaposluje 200 raziskovalcev, ki vse proizvode in rešitve razvijajo s ciljem, da bi zmanjšali porabo virov in negativne učinke na okolje.

Decembra lani so lastniki skupine Helios z japonskim podjetjem Kansai Paint podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža v Heliosu. Prodajni postopek naj bi bil zaključen v dveh do treh mesecih, skupina Helios pa bo postala Kansaijevo evropsko središče za inovacije, raziskave, razvoj, proizvodnjo in distribucijo, so decembra sporočili iz Heliosa.