mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pokojnemu Andreju Bajuku v Argentini podelili častni doktorat

Deli na:
Pokojnemu Andreju Bajuku v Argentini podelili častni doktorat

Andrej Bajuk je bil predsednik vlade le 177 dni. - Foto: Bobo

Andreju Bajuku je argentinska univerza v Mendozi, na kateri je nekoč predaval, posthumno podelila častni doktorat.

Nekdanjemu predsedniku slovenske vlade Andreju Bajuku je argentinska univerza v Mendozi (Universidad Nacional de Cuyo), na kateri je diplomiral in pozneje predaval, podelila častni doktorat, poroča spletna stran Siol.net.

Rektor univerze Daniel Pizzi je poudaril, kako pomembna je bila odločitev Argentine, da je z odprtimi rokami sprejela povojne imigrante in jim omogočila, da so - tako kot Bajuk - v svetu in družbi pustili sled in so zgled za študente in vso družbo. Kot pomembni odliki, ki sta se odražali v Bajukovem delovanju, je izpostavil preglednost in poštenost.

Dekanja fakultete za ekonomijo Esther Sanchez je po navedbah portala dejala, da je bil Bajuk eden od pomembnih strokovnjakov, prek katerih se je njihova univerza uveljavila v svetu.

"V naši državi se ga spominjamo zlasti po tem, da smo med njegovim ministrovanjem kot prva tranzicijska država uvedli evro, ter po njegovem preglednem delovanju na področju javnih financ in davčne reforme," je v nagovoru dejala slovenska veleposlanica v Argentini Jadranka Šturm Kocjan.


Bajukova žena Katarina in brat Jurij sta se po navedbah portala ob tem zahvalila argentinski državi, ki jih je po vojni sprejela in jim radodarno ponudila možnost za življenje in razvoj.

Bajuk se je rodil 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Leta 1945 je njegova družina emigrirala, najprej živela v taboriščih po Avstriji, leta 1948 pa se je naselila v Mendozi v Argentini, kjer je Bajuk odraščal in študiral. Prvo diplomo iz ekonomije je opravil v Mendozi, nato v Chicagu naredil še magisterij iz ekonomije. Leta 1969 je šel na univerzo v Kalifornijo, kjer je pridobil drugi magisterij in doktorat.

Leta 1973 se je vrnil v Mendozo, kjer je poučeval kot univerzitetni profesor. Leta 1975 je odšel v Washington, kjer je opravljal različne funkcije, med drugim direktorja kabineta predsednika Medameriške razvojne banke. Med 1994 do 2000 je bil premeščen v Pariz kot posebni predstavnik na predstavništvu IDB za Evropo.

V slovenski politični prostor je vstopil leta 2000, ko je iz dela razpadle stranke SLS+SKD ustanovil Novo Slovenijo in postal njen predsednik. Leta 2004 je NSi dosegla najboljši rezultat in osvojila devet sedežev v državnem zboru.

Po padcu tedanje vlade Janeza Drnovška v volilnem letu 2000 je bil potrjen za novega mandatarja. Vlado je vodil do oktobrskih parlamentarnih volitev, v vladi Janeza Janše pa je bil minister za finance. Leta 2008 se je po porazu NSi na volitvah umaknil z vrha stranke in iz aktivne politike. Umrl je leta 2011 v 68. letu starosti.